ANKARA - BM kararlarına daha önce defalarca uymayan İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 815'e ulaşırken, aralarında İsrailli bilim adamlarının bulunduğu bin 439 kişinin imzasıyla İsrailli akademisyenlere hitaben açık bir mektup yayımlandı.

İnternet sitesi üzerinden yapılan kampanya çerçevesinde yayımlanan açık mektuba, 68'i İsrailli bin 439 kişi imza attı, bunlar arasında, dünyaca ünlü akademisyenler Noam Chomsky ve Slavoj Zizek de yer aldı. 

"Sevgili Dostlar" ifadesiyle başlayan 13 Temmuz 2014 tarihli mektup, bugün hala imzaya açık.

Çok sayıda Türk akademisyenin de imzaladığı mektupta, "İsrail'de histeri atmosferinin kasten kışkırtıldığı ve tüm toplulukların, savaş suçu olan topluca cezalandırmaya maruz kaldığı" belirtilerek "İnsanlar ölüyor ve ne için? Fetih ve Hamas arasında ulusal birlik hükümetini önlemek için mi?" ifadesi kullanıldı. 

Mektupta, "son altı yılda birçok kez üniversiteleri yıkılan, öğretim yapma imkanı bulamayan, bölgede yaşayan iki milyon Filistinli gibi, artan biçimde gıda ve ilaç ihtiyacı içinde olan Gazze'deki meslektaşlarının kendilerinden, İsrail hükümetinin Gazzelilere ne çektirdiği konusunda İsrail'de ve yurt dışında seslerini duyurmalarını istediği" belirtildi. 

"Gazze'de ölenlerin büyük bölümünü çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu, bu kişilerin, herhangi bir askeri faaliyette bulunduğuna dair inandırıcı iddianın öne sürülemeyeceğine" dikkati çekilen mektupta, "zaten sağlıksız durumdaki Gazze'deki altyapının, şu anda daha da zayıfladığı, halkın şimdiye kadarki en kötü koşullarda yaşadığı ve bunun her dakika daha kötüye gittiği" kaydedildi. 

" İsrail tarafından işlenen bu zulüm, bölgeye ne güvenlik ne de barış getirecek, sadece Filistin/İsrail'de halihazırda tehlikeli olan durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir" ifadesi kullanılan mektupta, İsrailli akademisyenler ve aydınlar,İsrail hükümeti tarafından işlenen bu savaş suçlarını protesto etmeye çağrıldı. 

Mektuba imza koyan Türk akademisyenler arasında, Şafak Taner, Ömer Demir, Şule Albayrak, Baki Tezcan gibi isimler yer alıyor.