KAHİRE

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), terör örgütü IŞİD'le mücadele gerekçesiyle ,İslam topraklarına yapılacak uluslararası müdahaleyi "Ortadoğu'yu yeniden bölme" girişimi olarak nitelendirdi.

İhvan tarafından yapılan yazılı açıklamada; IŞİD ile mücadele gerekçesiyle Müslüman ülkelere yapılacak müdahaleye karşı olunduğu belirtilerek, "Son günlerde oldukça yüklü miktarlarda para ve gelişmiş silahlara sahip, sınır ötesi devasa örgütler ortaya çıktı. Bu örgütler hamasi duygulara sahip, bilinçsiz gençleri kendilerine çekiyor" denildi.

Açıklamada, söz konusu örgütlerin Müslüman olduklarını iddia ederek gerçekleştirdikleri saldırılarla İslam'a zarar verdiği belirtilerek, "İslam sembolünü taşıyor, ancak vahşeti, zorbalığı, radikalliği maksimum çizgilerde yaşıyorlar. Böylece İslam'ın imajına da zarar veriyorlar. İslam ülkelerine saldırarak, yakıp-yıkmaları ve insanları öldürmeleri için düşmanlara yeni bir müdahale yolunda koz veriyorlar" ifadeleri kullanıldı.

"IŞİD garip bir şekilde düzenli orduları etkisiz hale getirdi"

IŞİD'in ortaya çıkmasıyla bir takım garip durumların da yaşandığı vurgulanan açıklamada, "Şu anda yaşananlar, Suriye ve Irak'ta çok garip ve ilginç bir şekilde düzenli orduları etkisiz hale getiren, her iki ülkede de geniş toprak parçaları ve şehirleri ele geçiren, düşmanını acımadan katleden IŞİD'in ortaya çıkmasıyla meydana gelmiştir" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD, bu örgüte karşı uluslararası koalisyon çağrısında bulundu ve bu çağrıya uyan 40 ülke toplandı. Dışişleri Bakanı John Kerry, Cidde'de konferans düzenledi, konferansa, 9 Arap ülkesi ve Türkiye, bu terör tehlikesini geri püskürtmek için katıldı. Biz, halklar olarak bu örgütün arkasındaki isimleri bilmiyoruz. Kim bu örgüte destek oluyor ve ondan nemalanıyor bilmiyoruz. Ancak biz şunu çok iyi görüyoruz; Arap Müslümanlar yine Arap Müslümanlara karşı kışkırtılıp bir savaşa girecek. Binlerce kurbanı, bölgeyi saracak yıkımı, kaybedilecek milyarları görüyoruz. Bölgemizin, büyük siyasi şeytanların planlarıyla yeniden bölünmesi ve parçalanmasından korkuyoruz."

 "Uluslararası müdahaleyi kabul etmiyoruz"

Suriye İhvanı da söz konusu duruma ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Suriye'deki İhvan'ın İslami çizgiden sapmış radikal grupların karşısında olduğu belirtilen açıklamada, terör örgütü IŞİD'in radikal bir suç örgütü olduğu vurgulandı. 

Uluslararası müdahaleye ilişkin ise, "Görünüşte adı terörle mücadele olan ama altında İslam ile savaş yatan her türlü girişime karşı olunduğu" kaydedildi.

Açıklamada, "ABD, Batı ve tüm ilgili tarafların, işlerin karışmaması, mutedil ve samimi insanların hedef alınmaması için için öncelikle kastettikleri terörü tanıtmaları, tarif etmeleri gerekiyor. Biz Suriye topraklarına uluslararası müdahaleyi kabul etmiyoruz. Suriye halkının, tek başına ülkesini özgürleştirmeye, radikallik ve terörün üstesinden gelmeye gücü yeter" ifadelerine yer verildi.