KİEV/BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Bakanlar Kurulunun Acil Durumlar Devlet Kurumunda düzenlenen toplantısında konuşan Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Bakanlar Kurulunun Donetsk ve Luhansk illerinde olağanüstü hal, ülke genelinde ise yüksek alarm ilan etme konusunda karar aldığını bildirdi.

Yatsenyuk, olağanüstü halin parlamentonun yetkisi dahilinde olan olağanüstü hal ve savaş hali ile karıştırılmaması gerektiğini kaydederek, olağanüstü hal ilanıyla sivillerin güvenliğini sağlamak ve korumak için tüm devlet kurumlarının koordinasyonunu ve 7 gün 24 saat çalışmasının amaçlandığını belirtti.

Yatsenyuk, Bakanlar Kurulunun, başbakanın başkanlığında Olağanüstü Hal Devlet Komisyonu'nun oluşturulması doğrultusunda karar aldığını da söyledi.

Öte yandan Bakanlar Kurulu tarafından olağanüstü halin ilan edildiği Donetsk'te Valisi Aleksandr Kihtenko, yaptığı açıklamada, olağanüstü halin, insan hak ve özgürlüklerini kısıtlamayacağını, öncelikle bölgedeki vatandaşların güvenliğini sağlamayı ve bölge altyapısını yeniden onarılmasını amaçladığını belirtti.

"Bilinçli olarak sivilleri hedef aldılar"

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların artması ve Mariupol kentine düzenlenen saldırı üzerine bölgedeki durumu değerlendirmek için toplandı.

Ukrayna'daki krizin başından bu yana 29. toplantıyı gerçekleştiren Konsey'de sunum yapan BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un itidal ve sivillerin korunması çağrılarının dikkate alınmadığının görüldüğünü söyledi.

Çatışmaların ve can kayıplarının sürdüğünü vurgulayan Feltman, "Son BM Güvenlik Konseyi toplantısının gerçekleştiği 21 Ocak'tan bugüne Ukrayna'da yaklaşık 50 sivil öldürüldü, 150'den fazlası da ciddi şekilde yaralandı" dedi.

Mariupol'a düzenlenen saldırının ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeden gerçekleştirildiğinin tespit edildiğini kaydeden Feltman, "Ukrayna'da çatışmaların devam ettiği alanın dışında bulunan Mariupol'a roket atanlar bilinçli olarak sivilleri hedef aldı. Bu uluslararası insancıl hukukun ihlalidir" diye konuştu.

Sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirten Feltman, bölgedeki ayrılıkçılara da provokasyon ve şiddet eylemlerini durdurma çağrısı yaptı.

Rusya'dan da şiddetin durması için ayrılıkçılar üzerindeki nüfuzunu kullanmasını isteyen Feltman, tüm taraflardan insani yardım girişlerine imkan sağlamalarını talep etti.

"Rusya barış konusunda samimiyetsiz"

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise Konsey'de yaptığı konuşmada, Ukrayna'yı, Donetsk'e yönelik sivil asker ayrımı yapmaksızın saldırı düzenlemekle suçladı.

Ukrayna ordusunun saldırılarında çok sayıda sivilin öldürüldüğünü ya da yaralandığını savunan Churkin, " Ukrayna hükümetinin kontrolündeki bölgelere saldırı olunca hemen BM Güvenlik Konseyi toplanıyor ancakUkrayna ordusunun saldırılarına tepki verilmiyor" dedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da Rusya'yı barış konusunda samimiyetsizlikle suçlayarak, "Rusya eğer barış konusunda ciddiyse niçin tank ve roketatarlarını Ukrayna'dan çıkarmıyor da yenilerini gönderiyor" diye sordu.

Rusya'nın amacının mümkün olduğunca fazla Ukrayna toprağını kontrol etmek ve ülke içine doğru ilerlemek olduğunu öne süren Power, Rusya'nın ayrılıkçıları finanse ettiğini, eğittiğini, tank ve askeri malzeme sağladığını belirtti.

Ülkenin güneyindeki Mariupol kentinin Vostoçnoe semtine ağır silahlarla düzenlenen saldırıda 30 kişi ölmüş, 103 kişi yaralanmıştı.