ANKARA - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Ukrayna’da 26 Ekim'de yapılacak erken genel seçime ilişkin, "Bu seçim Ukrayna tarihindeki en demokratik seçim olacak" dedi.

Erken genel seçim öncesi AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Korsunsky, parlamento seçiminin, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ülkede farklı bir politik siteme geçilmesinin son aşaması olduğunu söyledi. 

Genel seçime 29 siyasi partinin katılacağını ve bu rakamın demokrasinin seviyesinin göstergesi olduğunu söyleyen Korsunsky, "Seçim barajımız yüzde 5 ve 4 ya da 5 siyasi parti parlamentoya girecek. Bu seçim, Ukrayna tarihindeki en demokratik seçim olacak," ifadelerini kullandı. 

Korsunsky, seçime 21 ülkeden 2300 gözlemcinin katılacağını ifade ederek, seçimin şeffaf bir ortamda yapılacağını, toplumun bu seçimde adil bir şekilde temsil edileceğini vurguladı.  Korsunsky, "Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donetsk'te nüfusun yarısı, Luhanks'ta ise üçte biri oy kullanabilecek. Ülke genelinde ise nüfusun yüzde 8'i oy kullanamayacak," dedi. 

 Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından Kırım Tatarları'nın Ukrayna'da oy kullanacağını ifade eden Korsunsky, bu seçimde Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov'un seçimi kazanarak mecliste yer alacağını söyledi. 

 Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından tek taraflı olarak ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri' nin aralıkta yapılması teklif edilen seçimleri kabul etmeyip kasımda kendi seçimlerine hazırlanmasıyla ilgili soru üzerine Korsunsky, "Biz onlara bir kesimi temsil edip etmediklerini göstermek için bir fırsat verdik. Seçimler bizim teklif ettiğimiz gibi yapılacak olsaydı, onların hiç kimseyi temsil etmedikleri net bir şekilde ortaya çıkacaktı. Onlar terörist ve hapishanede olmalılar. Kendi seçimlerini hiç kimse tanımayacak" diye konuştu. 

"Rusya'nın Çeçenistan'da yaptığını yapmayacağız"

 Rusya'yı Ukrayna'nın doğusundaki ateşkese riayet etmemekle suçlayan Korsunsky, ateşkes ilan edildiğinden beri yaklaşık 50 Ukraynalı askerin öldüğünü söyledi.

Korsunsky, "Biz sözde ateşkese güvenmiyoruz. Ne zaman Rusya, ayrılıkçılara silah yardımını bırakır ve sınırın 180 kilometrelik kısmının kontrolünü onların elinden alarak Ukrayna'ya devreder, o zaman ateşkes sürdürülebilir" dedi.

Rusya'nın ateşkese sadık kalma çağrılarının gerçek olmadığını ve bu şekilde uluslararası toplumu yanılttığını ifade eden Korsunsky, "Biz sadece saldırılara karşılık veriyoruz. Şehirlerimizi ayrılıkçılardan temizlemek için Rusya'nın Çeçenistan'da yaptığı gibi topyekun bir savaşa giremeyiz. Barış süreci sancılı ve yavaş olacak ama o bölgeleri geri alacağız. Bunlar bölgenin altyapısına zarar veriyor ve insanların onlara oy vereceğini umut ediyorlar" diye konuştu. 

Korsunsky, Sivastopol’da, Kırım Savaşı’nda şehit düşen Türk askerleri anısına yapılan Türk Şehitliği’nde 11 mezarın üzerindeki ay yıldızın tahrip edilmesine ilişkin ise "Politik duruşunuzu ölen askerlerin mezarlarına saldırarak göstermek, utanç verici" şeklinde konuştu.