KİEV - Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, ülke tarihinin en önemli günlerinden birinin yaşandığını belirterek, AB Ortaklık Anlaşması'nın Avrupa Parlamentosu ile eş zamanlı imzalanacağını kaydetti.

Oturuma, milletvekillerinin yanı sıra Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Başbakan Arseniy Yatsenyuk ve Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin de katılıyor.

Milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu ile kurulan canlı bağlantı üzerinden Avrupa Parlamentosu'nun oturumunu izliyor.

Ukrayna, AB ile Ortaklık Anlaşması'nın siyasi kısmını 21 Mart'ta imzalamış, anlaşmanın ekonomik kısmına ise Poroşenko'nun devlet başkanı seçilmesinin ardından 27 Haziran'da imza atılmıştı.

Ukrayna'nın normal şartlarda AB ile Ortaklık Anlaşması’nı 29 Kasım 2013’te Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde imzalaması gerekirken, dönemin Kiev yönetimi Rusya’nın devreye girmesiyle son anda imza atmaktan vazgeçmiş, bu adım ülkede hala yaşanan krizi tetiklemişti.

Bu arada, parlamentonun sabah yapılan ve basına kapalı gerçekleştirilen oturumunda, doğudaki ayrılıkçıların silahlarını teslim etmeleri ve rehineleri serbest bırakmaları durumunda takip edilemeyeceği ve cezalandırılmayacağına ilişin yasa tasarısı ile Luhanks ve Donetsk illerindeki bazı ilçelere özel statü verilmesine ilişkin yasa tasarısının kabul edildiği bildirildi.