GÜNGÖR YAVUZASLAN/KERKÜK


Irak’ın Türkmen ağırlıklı yerleşim birimlerinden Tuzhurmatu İlçesinde iki gün önce başlayan olaylar devam ediyor.İlçede PKK militanlarının da katılımıyla Türkmenlere saldırılar yapılıyor.İlçede bulunan Halk Gönüllüleri Güçleri ile peşmerge arasında yaşanan çatışmada çok sayıda insan yaşamını yitirdi.İlçeden gelen ilk fotoğraflarda PKK militanlarının peşmerge desteğiyle sivil Türkmenlere ve evlerine saldırdığı yerel kaynaklarca bildirildi.

İlçede yaralılara müdahale eden sağlık ekibi ve ambulanslara peşmerge ve PKK militanları tarafından saldırı gerçekleştirildi. Tuzhurmatu’da bulunan Türkmen Halk Gönüllü Güçleri Haşdi Şaibi Türkmeni özellikle Türkmen mahallelerine yapılan saldırılara sert cevap verdi. Bölgeden alınan bilgilere göre çatışmalarda zaman zaman ağır silahlar kullanılıyor.

YAVUZASLAN: “DÜNYA TÜRKMENLERE DUYARSIZ”

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan düzenli olarak gerçekleştirdiği Türkmeneli ziyaretlerinin 6’ncısı için Kerkük’e gitti.

Yavuzaslan ilk olarak Irak  Türkmen Öğrenci ve Gençler Derneğini ziyaret eti.Sıcak olayların yaşandığı Türkmeneli coğrafyasında Tuzhurmatu başta olmak üzere Türkmenlere yapılan saldırıları yakından takip eden Yavuzaslan Türkmen Gençlerle medya alanında görüşmelerde bulundu.

Güngör Yavuzaslan, Irak izlenimleriyle ilgili olarak gazetemize gönderdiği açıklamada şöyle diyor:

’’Irak’ta Bağdat’daki hükümet krizi  devam ederken Tuzhurmatu’da Türkmenlere karşı saldırılar oldu.Bugün izlenimlerimiz  Musul DEAŞ’ın kontrolünde iken kurtarma operasyonunda ciddi bir ilerleme kaydedilememiş.Şu anda Felluce’yi DEAŞ’dan geri almak için operasyonlar devam ediyor.

Bunun yanında Tuzhurmatu’da yaşanan gerginlik ve çatışma sivil insanları tedirgin ediyor. Türkmenlere karşı gerçekleştirilen silahlı saldırılarının amacının Türkmenler üzerinde baskı kurmak ve Türkmenleri Tuzhurmatu’dan sistematik olarak göçe zorlamak.’’

Dünya medyası Türkmenlere duyarsız.Telafer iki yılı aşkındır işgal altında.Türkmen bölgelerinde yaşanan yoğun çatışmalardan dolayı binlerce Türkmen evlerini terk etmiş durumda.Türkmen yaşama alanları boşaltılmaya çalışılıyor. Tuzhurmatu’da yaşananların altında Türkmenleri zorla göçe zorlamak vardır.”

Önce VATAN’ın notu: Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngür Yavuzaslan’a ateş hattından gönderdiği haber ve fotoğraflar için teşekkür ederiz.