ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Ankara Palas'ta ortak basın toplantısı düzenledi. 

Tillerson, gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam kendisine ayırdığı uzun görüşme için teşekkür etti. 

Görüşmenin son derece geniş kapsamlı olduğunu, iki tarafın da endişelerinin dile getirildiğini söyleyen Tillerson, "Türkiye ve ABD arasındaki ilişki, son derece derin ve önemli bir ilişki. Bu, sadece çıkarlara dayalı müttefik ilişki değil, zamanın testlerinden geçmiş bir ilişki." dedi.

ABD'nin Türkiye ile ilişkilere önem verdiğini belirten Tillerson, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilebileceğine inandığını söyledi. 

Tillerson, dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede, kritik öneme sahip konuların nasıl çözülebileceği ile ilgili tekliflerin sunulduğunu kaydetti. 

Türkiye ile ABD'nin Suriye konusuna ilişkin hedefleri arasında herhangi bir ayrım olmadığının altını çizen Tillerson, terör örgütü DEAŞ'tan kurtulmayı, Suriye'yi istikrara kavuşturmayı ve evlerinden edilmiş mültecilerin ülkelerine geri dönmesini sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. 

Tillerson, Menbiç konusunun sorulması üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"Önce Menbiç konusunu ele alacağız. Üzerinde çalışacağımız konuların birincisi bu. Tabii daha önce Birleşik Devletlerin bazı taahhütleri var. Bu taahhütler henüz tamamlanmadı. Çalışma grupları çerçevesinde bunların üzerinde çalışacağız. Menbiç buradaki önceliklerden biri olacak. Tabii sadece bu değil, Kuzey Suriye'nin tamamı üstünde çalışmaya devam edeceğiz. Belli alanlar üzerinde koordinasyon içinde çalışmalarımızı çok daha yakın bir şekilde sürdürüp Cenevre sürecini destekleyeceğiz. Çünkü bu barışçıl ve istikrarlı bir Suriye'ye ulaşmamızın yegane yöntemi. Türkiye'nin de böylelikle güvenli bir şekilde sınırlarını korumuş olacağız."

'DEAŞ'a karşı başarılı olacağız'

Tillerson, Türkiye'nin stratejik önemine dikkati çekerek "Bizim bu bağlamda, Suriye ile ilgili iş birliğimiz, DEAŞ ile ilgili çalışacağımız konular, güvenli bölgelerin oluşması, bağımsız ve birleşmiş bir Suriye'nin oluşması için birlikte çalışmamız gerekiyor." dedi. 

Türkiye'nin 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığının altını çizen Tillerson, Türkiye'nin bu konuda herkese örnek olduğunu söyledi.

Tillerson, iki ülke arasında gelecekte yapılacak çalışmalara ilişkin spesifik adımların sorulması üzerine, dün Erdoğan ile bundan sonra atılacak adımlara ilişkin konuları kararlaştırdıklarını belirterek, ileriye dönük yapılacak çok detaylı çalışmanın olduğuna işaret etti. 

Açık ve dürüst bir biçimde görüşlerin karşılıklı olarak beyan edildiğini söyleyen Tillerson, "Artık bu konuda yalnız hareket etmeyeceğiz. Amerika bir şey yapıp, Türkiye başka bir şey yapmayacak bu noktadan sonra. Bu aşamadan sonra birlikte hareket edeceğiz, bütün zorunlulukları çözerek hareket edecek ve ilerleyeceğiz. DEAŞ'a karşı başarılı olacağız. Bu çerçevede Suriye içinde başka terörist gruplar varsa onlarla ilgili de adımlar atacağız." dedi. 

Tillerson, "Yapılacak çok iş var. Çok hızlı başlamamız lazım. Bu çalışmaların ilk grubunu mart ortası öncesinde gerçekleştireceğiz. Herhangi bir şekilde acil olduğunu düşündüğümüz konularda beklemeyeceğiz." diye konuştu. 

"Menbiç'te başka herhangi bir gücün buraya tekrar girmesini istemiyoruz"

Tillerson, Menbiç konusunun, Türkiye ile ABD'nin birlikte çalışılması gereken konulardan biri olduğunu vurgulayarak Menbiç'in son derece stratejik öneme sahip bir şehir olduğunun altını çizdi.

ABD'li Bakan Tillerson, "ABD, orada o şehrin (Menbiç) bizim müttefik kuvvetlerimizin kontrolü altında olduğundan emin olmak istiyor. Başka herhangi bir gücün buraya tekrar girmesini en azından istemiyoruz. Bu tabii ki bizim tartışmalarımızın da temel noktalarından biri olacak çünkü stratejik olarak önemli bir şehir. Bizim kontrolümüzün altında olmasını tabii ki değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu. 

"Türkiye'nin bize bu konuda sunacağı bütün belgeleri bekliyoruz"

Tillerson, Erdoğan ile yaptığı görüşmede, FETÖ konusunun da ele alındığını belirterek, "Bu örgütle ilgili bize sunulacak olan tüm kanıtları inceleyeceğiz. Biz de kendi çalışmaları sürdüreceğiz. Kendi bağımsız soruşturmalarımızı da devam ettireceğiz ve gerçekten ABD'de yasa dışı bir çalışma gerçekleşiyorsa bu çerçevede herhangi bir yeni kanıt da almaya her zaman hazırız. Türkiye'nin bize bu konuda sunacağı bütün belgeleri bekliyoruz. Yani bu konuda ABD'de de açık bir soruşturma yürütülüyor." ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Türkiye ile ilişkilerimiz sürekli ve stratejiktir." dedi.

Tillerson, Menbiç ile ilgili Türkiye'ye verilen sözler üzerinde çalışacaklarını, bunun öncelikleri arasında olduğunu söyledi.