EDINBURGH - Türkiye'nin Edinburgh Başkonsolosu Semih Lütfü Turgut, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığıyla ilgili bugün yapılan referandumdan çıkabilecek her iki sonuca da Türkiye'nin hazırlıklı olduğunu ve buna göre planlarını yaptığını söyledi.

Türkiye'nin İskoçya nezdinde atadığı ilk başkonsolos olan ve 1 Haziran'da görevine başlayan Turgut, İskoçya referandumu için kurulan uluslararası basın merkezinde AA'nın sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Edinburgh'da başkonsolosluk açma kararının bundan birkaç yıl öncesine dayandığını ifade eden Turgut, "Biz metropollerde, vatandaşlarımızın yoğun olduğu şehirlerde diplomatik misyon açmanın faydasına inanıyoruz" dedi. Edinburgh'da diplomatik misyon açma kararının referandumdan bağımsız olarak verildiğini vurgulayan Turgut, referandumun önemine hakkında şunları söyledi:

"Referandum sadece İskoçya ve Birleşik Krallık açısından değil, Avrupa ve diğer ülkeler açısından da yakından takip edilen bir olgu. Tarihi önem taşıyor. Sonucuna karar verecek olan da İskoç halkı. Referandum sonucuna göre yarından itibaren devletimiz yeni kararlar alacaktır."

"Festivallerde Türkiye'nin varlık göstermesi önemli"

Başkonsolosluk olarak öncelikli hedeflerinin İskoçya ile ticari ekonomik, kültürel ve eğitim alanındaki ilişkileri geliştirmek olduğunu belirten Turgut, İskoçya'daki Türk vatandaşlarına konsolosluk hizmeti sunmanın da öncelikleri arasında olduğunu dile getirdi.

İskoç ve Türk işadamlarının yatırımlar konusundaki ilgilerinin arttığının ifade eden Başkonsolos Turgut, işadamlarıyla işbirliği içerisinde ve Türk Hava Yolları'nın (THY) sponsorluğunda yeni projeler yürütmeyi planladıklarını dile getirdi. Turgut, şöyle konuştu:

"Kültür ve sanat alanında da İskoçya çok zengin. Edinburgh festivaller kenti. Burada düzenlenen festivallerde Türkiye’nin varlık göstermesi zaten hali hazırda mevcut olan bir izleyici kitlesine kültürümüzün çeşitli boyutlarını anlatmamıza imkan verecektir.

Eğitim boyutunda ise dünya çapında meşhur İskoç üniversitelerinde akademisyenlerimiz var. Öğrencilerimizin de İngilizce eğitimi tercih ettiği düşünülürse ABD dışında Birleşik Krallık’a eğitim için en fazla geldikleri ikinci ülke olarak İskoçya’ya ilgi duyacaklarını düşüyoruz. Buradaki üniversitelerle Türk üniversiteleri arasındaki ilişkileri geliştirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

Türkiye’nin 2013 yılında İskoçya’ya ihracatı yaklaşık 177 milyon sterlin, İskoçya'dan ithalatı ise 102 milyon sterlin seviyesindeydi. THY ise her gün Edinburgh ile İstanbul arasında seferler düzenliyor.

"Türklerin en az yarısının seçime katılacağını düşünüyorum"

İskoçya’daki Türk vatandaşlarının sayısının yaklaşık 6 bin olduğunu belirten Başkonsolos Turgut, bu vatandaşların çoğunun daha çok lokanta işletmeciliği, berberlik ve terzilik yaptığını dile getirdi. Turgut, lojistik, turizm, ticaret, mühendislik ve enerji alanlarında çalışan Türk vatandaşlarının da bulunduğunu belirtti.

İskoçya'da yaşayan Türklerden yaklaşık 3-4 bin kişinin oy kullanmaya uygun nitelikler taşıdığını söyleyen Turgut, şunları kaydetti:

"Bunların ne kadarının seçime gideceğine dair ise ancak spekülatif bir bilgi verebilirim. Ancak yaptığım temaslardan çoğunun, yüzde 50’den fazlasının seçime ilgi gösterdiğini anlıyorum. Bu çerçevede herhalde yüzde 50’den fazlasının seçime de katılacağına inanıyorum. Pek çoğu zaten kayıtlarını da yaptırmış. Sorduğum kişiler, ‘Evet referanduma kaydımızı yaptırdık’ dediler. ‘Evet’ diyeni var, ‘hayır’ diyeni var. İskoç halkı gibi onlar da bölünmüş durumda. Çeşitli endişeleri var. Bunları hep birlikte cuma günü göreceğiz. Ancak sonuç ne olursa olsun bizim kendilerine kapımız açık. Burada faaliyet yürütmek isteyen derneklerimize, vatandaşlarımıza her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu söyledim."

Başkonsolos Turgut, Türkiye’nin İskoçya referandumundan çıkacak sonuca hazır olup olmadığına ilişkin ise her iki sonuca göre de planların yapıldığını ifade etti. Turgut, "Bu konuda hangi tarafın dediği halk nezdinde daha fazla kabul görürse ona saygı duyacağız ve bu çerçevede de biz yol haritamızı çizmiş biçimde kararlı adımlarla yürümeye devam edeceğiz" dedi.

İskoçya'da bu sabah başlayan bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi yerel saatle 22.00'ye (TSİ 00.00) kadar sürecek. "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusunun seçmenlere yöneltildiği referandumun sonucunun yarın sabah belli olması bekleniyor. Son anketler, bağımsızlık yanlıları ile karşıtlarının sayısının birbirine çok yakın olduğunu gösteriyordu.