ANKARA

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Afganistan’daki Kabil Atatürk Çocuk Hastanesi’ne, tadilat ve ekipman desteği sağladı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, iki blok halindeki hastanede yapılan tadilat kapsamında ameliyathane, yoğun bakım odaları, havalandırma ile oksijen sistemleri kuruldu. Tüm kalorifer sisteminin yenilendiği Kabil Atatürk Çocuk Hastanesi, ülkede hepafiltre sistemine sahip tek çocuk hastanesi olarak hizmete hazır hale getirildi.

TİKA'nın 2006 yılından bu yana işletme desteği verdiği hastanenin hizmete başlayabilmesi için gerekli olan beş hasta başı monitör, bir anestezi cihazı ve bir röntgen cihazı da temin edildi.

TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin ve TİKA Afganistan Masası Sorumlusu Yeşim Baktır tarafından son denetimleri yapılarak açılışa hazır hale getirilen Kabil'in en büyük çocuk hastanesinde 200 yatak kapasitesi bulunuyor.

Afganistan hükümeti tarafından 1983 yılında çoklu dallarda hizmet vermek üzere Aliabad Sağlık Kompleksinin bir parçası olarak inşa edilen hastane, 1991 yılında Afganistan ve Türkiye'nin sağlık bakanlıkları arasında varılan mutabakatla tam teşekküllü çocuk hastanesine dönüştürülmüş ve ismi Kabil Atatürk Çocuk Hastanesi olarak değiştirilmişti.

Hastane, 2011 yılında da TİKA tarafından geniş çaplı tadilattan geçirilmişti.