ANKARA - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Cezayir'in bağımsızlık sembollerinden biri olan tarihi Keçiova Camisi'ni restore ediyor. Caminin süsleme ve hat çalışmaları, Türkiye'de bu alanın önde gelen akademisyenlerinden oluşturulan heyet tarafından yürütülüyor.

TİKA'nın Cezayir'de çeşitli kurumlardan uzman ve akademisyenlerin desteğiyle yürüttüğü restorasyon projesinde son aşamaya gelindi.

Ülkenin bağımsızlık sembollerinden birisi olması nedeniyle de ayrı bir önem verilen proje kapsamında, iç süsleme ve hat çalışmalarının yürütülmesi için oluşturulan akademisyenler, Cezayir'e gitti.

Cezayir Din İşleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı yetkilileriyle iki ayrı toplantı yapan Türk heyeti, Cezayir tarafının süslemelerle ilgili görüşlerini aldı. Türk heyeti ayrıca, ülkede Osmanlı döneminden kalma diğer camileri de ziyaret ederek, kullanılan iç süslemeleri inceledi.

Tarihi caminin süsleme ve hat çalışmalarının heyetin önerileri doğrultusunda yürütüleceği, restorasyonun bu çalışmayla tamamlanacağı belirtildi.

Barbaros Hayreddin Paşa tarafından yaptırıldı

Başkent Cezayir'de "eski şehir" olarak bilinen ve dünya kültür mirası kapsamına alınan Kasaba (Casbah) bölgesindeki Keçiova Camisi, Barbaros Hayreddin Paşa tarafından 1520 yılında yaptırıldı.

Cezayir'in 1830'da Fransızlar tarafından işgal edilmesinden sonra bir süre askeri depo olarak kullanılan cami, daha sonra yıkılarak yerine katedral inşa edildi.

Katedral olarak 54 yıl boyunca kullanılan yapı, 1962 yılında Cezayir'in bağımsızlığını ilan etmesiyle yeniden cami olarak kullanılmaya başlandı. Yapının camiye dönüştürülmesi sırasında katedralin özellikleri muhafaza edilerek, sadece ibadete engel sayılan Hristiyanlık sembolleri çıkartıldı.