BAĞDAT - Irak Parlamentosu'ndaki Türkmen Milletvekili Muhammed Taki el-Mevla, Musul'a bağlı Telafer ilçesinin çok yakında terör örgütü IŞİD'den geri alınacağını söyleyerek, "Bölge civarında kurtarılan bazı köy ve nahiyelere Türkmenlerin, girişine izin verilmediği iddiaları asılsızdır" dedi.

Mevla, uzun zamandır IŞİD'in elinde bulunan Telafer'deki güvenlik durumu ile ilgili parlamento binasında basın toplantısı düzenledi.

Musul'a bağlı çoğunluğu Türkmenlerden oluşan Telafer ilçesinin çok yakın zamanda Irak güvenlik güçleri, Peşmerge birliği ile Şii ve Sünni Türkmen gönüllü savaşçıların işbirliğiyle geniş çaplı operasyon düzenleneceğini bildirdi.

Mevla, "Peşmergelerce IŞİD'den geri alınan Telafer'e bağlı bazı köy ve nahiyelere Türkmenlerin girişine izin verilmediği iddiaları asılsız ve gerçek dışıdır. Bu tür iddialarla iki halk arasındaki dostluk ve kardeşlik bağına zarar verilmesi amaçlıyor" diye konuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile geçtiğimiz aylarda kentin kurtarılması hazırlıklarını ele aldıklarını anımsatan Mevla, "Kürdistan yönetimi de Telafer'in Irak ordusu, Peşmerge ve yerel halktan oluşan gönüllü savaşçılarla IŞİD'den geri alınacağı konusu hoşgörüyle karşılıyor ve bu konuda da Başkan Barzani ile anlaşma sağladık" ifadelerini kullandı.

Şii dini lider Ammar el-Hakim'e bağlı Muvatın (vatandaş) Grubu Türkmen  Milletvekili Mevla, şunları kaydetti:
"Telafer, Şiisi ve Sünnisi ile hepimizindi. Bölgenin yeniden kalkınması, imarı ve halkının evlerine geri dönmesi için her türlü çabayı harcayacağız. Dönüşler sırasında mezhepçilik esasındaki her türlü 'intikam' operasyonunun da karşısında duracağız. Halkımıza tek zarar, IŞİD teröristlerinden gelmiştir. Peşmergeye de şimdiye kadar ve bundan sonrasında da olacak desteği ve çalışması için teşekkür ediyoruz." 

Mevla'nın düzenlediği basın toplantısında diğer Türkmen milletvekilleri de hazır bulundu.

Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların 10 Haziran 2014'te, Musul başta olmak üzere bazı kentlerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde terör örgütü ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor.