ANKARA

Türkiye'nin Bangkok Büyükelçiliği, Tayland basınında yer alan 17 Ağustos'ta Erawan Tapınağı'na düzenlenen bombalı saldırıda "Türk bağlantısı" iddialarına yönelik açıklama yayımladı.

Büyükelçiliğin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Tayland basınında yer alan "saldırı sonrası bazı Türk vatandaşları hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı" haberleriyle ilgili, "Taylandlı yetkililer, Büyükelçiliğimize hakkında tutuklama kararı çıkarılan kişilerin kimliği hakkında henüz resmi bir bildirimde bulunmadı" denildi.

Açıklamada, ayrıca Tayland Dışişleri Bakanlığından 29 Ağustos'ta tutuklanan kişinin milliyeti ve basında yer alan Türk pasaportları hakkında açıklama istendiği, bakanlığın dün "soruşturmanın halen devam ettiği ve şüphelinin kimliğinin henüz tespit edilmediği" cevabını verdiği ancak pasaportlarla ilgili henüz resmi bir cevap verilmediği belirtildi.

Büyükelçilik açıklamasında, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in konuya ilişkin şu yanıtına yer verildi: 

"Bangkok saldırısıyla ilgili, 29-31 Ağustos’ta 2 şüphelinin sorgulandığını biz Tayland makamlarından ve basınından öğrenmiştik. Yakalanan şahsın üzerinden sahte Türk pasaportu çıktığı zaten basına yansıdı. Fotoğraflardan da bu pasaportun sahte olduğu anlaşılabiliyordu. Fakat ne yazık ki bu kişi yakalanır yakalanmaz, şahsın Türk olduğuna dair bazı basın organlarında yanlış bilgiler yer aldı. Bizim Tayland Büyükelçiliğimiz, şahsın Türk olmadığını açıkladı. Bunun dışında, dün itibariyle de Ankara'daki Tayland Büyükelçiliği de konuyla ilgili kesinlik olmadığına dair açıklama yaparak olayı netleştirdi. Ağustos'ta Kamboçya-Tayland sınırında yakalanan bir kişinin, üzerinde Çin pasaportu çıktığı basında yer aldı. Tabiatıyla bu konuda en doğru bilgiler Tayland makamlarınca verilmeli. Bangkok Büyükelçiliğimiz, Tayland makamlarıyla temas halinde. Bakanlığımız, Interpol üzerinden de bazı bilgiler talep etti ama henüz yanıt alamadık."

Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin, Tayland Dışişleri Bakanlığına 27 Ağustos'ta "Türkiye'nin bu terör eylemini şiddetle kınadığı ve terörle mücadelede kararlı olduğunun" iletildiği bir başsağlığı mesajı gönderdiği hatırlatıldı.

Bangkok'un ticari merkezi Rajprasong'da 17 Ağustos'ta her gün binlerce turist tarafından ziyaret edilen Erawan Tapınağı yakınındaki bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi yaralanmıştı.

Tayland basını, bombalı saldırının ardından güvenlik kameralarından robot resmi çıkarılan şüphelinin Türk olduğu iddialarını ortaya atmıştı.

Polis, önce gözaltına alınan kişinin Türk pasaportu taşıdığını açıklamıştı. Kısa bir süre sonra, baskında gözaltına alınan kişinin Bangkok'taki saldırıyı düzenlemekle değil, "patlayıcı madde" bulundurmakla suçlandığını açıklayan Tayland polisi, zanlının üzerinden çıkan pasaportun da sahte olduğunun tespit edildiğini duyurmuştu. Türkiye, iddialar konusunda Interpol aracılığıyla Tayland makamlarından bilgi talebinde bulunmuştu.

Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Tharit Charungvat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uluslararası ve yerel basının Bangkok'taki saldırının yarattığı etkiden yola çıkarak bazı teoriler geliştirmeye çalışmış olmasından" duyduğu endişeyi dile getirerek, saldırının sorumlusunun Türk olduğu iddialarına ilişkin, "Türkiye'ye yönelik iddialar Tayland hükümetinin görüşünü yansıtmıyor" ifadelerini kullanmıştı.