KAHİRE

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ile başkent Kahire'de düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bütün taraflar derhal ateşkese gitmelidir" dedi.

"İki tarafta da şiddet durmalı" diyen BM Genel Sekreteri ancak böylece taraflar arasında diyologun başlayabileceğini dile getirdi.

"Durum daha kötüye gidebilir"

Mısır'ın sunduğu ateşkes teklifine dikkati çeken Ban, söz konusu girişimin bazı şartlarının kabul edilmediğini ifade etti.

Ban, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer tüm şartlar tartışılırsa bu vakit alacaktır. Vakit alacak bu görüşmeler taraflar arasındaki soruna çözüm olmayacak, ölümler devam edecektir. Bu da iki tarafın da yararına olmayacak. Ayrıca, şiddetin durması ve görüşmeler için fırsat verilmesi gerekiyor."

BM Genel Sekreteri Ban, ayrıca taraflar arasında yapılacak görüşmelerde yardıma hazır olduklarını dile getirdi.

İsrail ve Gazze arasında derhal ve koşulsuz bir ateşkesin olması gerektiğinin altını çizen Ban, "Bu sorunu erteleyemeyiz. Eğer kan dökülmesinin önüne geçilmezse durum daha kötüye de gidebilir. Bu durum Gazze halkı ve İsrail için de pahalıya mal olabilir" diye konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ise Mısır'ın ateşkes girişiminin kapsayıcı olduğunu belirterek, "Ateşkes oluşturulurken iki tarafın da kabul görmesi ve tüm meseleleri ele alacak fırsat sunması hedeflenmişti" dedi.

Mısır, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki karşılıklı saldırıların durması ve sınır kapılarının açılmasını öngören ateşkes girişiminde bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Mısır'da

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile Filistin arasında "ateşkes" konusunu görüşmek üzere Mısır'a geldi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, süresi belirtilmeyen ziyaret çerçevesinde Kerry, darbenin ardından göreve gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile görüşecek.

Görüşmelerde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları karşısında ateşkes yollarının ele alınacağı, bunun yanı sıra Suriye ve Irak konularının da masaya yatırılacağı belirtildi.

Kerry'nin, Mısır'da bulunan BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun ile de görüşmesi bekleniyor.