ERBİL - Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyeleri, bugün iç sorunlarını görüşmek üzere Kosret Resul başkanlığında olağanüstü toplandı.

Partinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, KYB Genel Sekreter Yardımcıları Kosret Resul Ali ve Berhem Salih'in talebi üzerine politbüro üyelerinin Süleymaniye'de bulunan genel merkez binasında bir araya geldikleri bildirildi.

Kısa bir süre ara verilen toplantıya ilişkin yapılan açıklamada ise İmad Ahmet'in parti sözcülüğüne seçildiği belirtildi. Ayrıca parti içindeki kurulların hazırladıkları raporların titizlikle incelendiği ve toplantıda KYB'nin iç birliğinin hedeflendiği ifade edildi.

Toplantının, önceki gün 40'ıncı yıl dönümünü kutlayan KYB'nin iç karışıklıklarını çözmeyi hedeflediği belirtiliyor. Genel Sekreter Celal Talabani'nin, 17 Aralık 2012'de geçirdiği hastalık nedeniyle, Almanya'nın başkenti Berlin'e gitmesinden sonra KYB, ona yakın isimlerden olan Molla Bahtiyar ve eşi Hero Talabani tarafından yönetiliyordu.

Partinin yürütme organlarının, Talabani'ye yakın isimler ve eşinin elinde olması, Kosret Resul ve Berhem Salih başta olmak üzere yöneticilerin tepkisine neden olmuştu. KYB'den ayrılıp Goran Hareketi'ni kuran Noşirvan Mustafa gibi Kosret Resul ve Berhem Salih'in de farklı bir arayış içinde oldukları iddia edilmişti. Talabani'nin yardımcıları olan Resul ve Salih, yaptıkları açıklamalarla bu iddialara haklılık payı kazandırmış ve gidişattan memnun olmadıklarını deklare etmişlerdi. Berham Salih ise artık "Genel Sekreter Yardımcısı olmadığını" partinin "sade bir üyesi olarak kalacağını" kamuoyuna açıklamıştı.

KYB'nin bölüneceği yönündeki iddialar zaman zaman gündemdeki sıcak yerini korusa da Talabani ailesi, bugüne kadar partiyi bir arada tutmayı başardı. Ancak Celal Talabani'nin, 19 Ağustos 2014'te Süleymaniye kentine dönüşünden sonra da aktif bir çalışmanın içinde bulunamayacak kadar hasta olması ve toplantılara katılamamasına rağmen, ailesinin parti üzerindeki etkisi devam etmişti.

Partinin 31 Mayıs'ta yapılan politbüro toplantısına katılan Talabani'nin yalnızca özel fotoğrafçısı ve kameramanının görüntü almasına izin verildi. Talabani, rahatsızlığı nedeniyle Süleymaniye'nin bir köyünde yapılan kutlama törenlerine de katılamadı.

Son kongresini 6 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştiren KYB'nin, 31 Ocak 2014'te yapılması gereken 4. Olağan Genel Kongresi de iç karışıklıklar nedeniyle yapılmamış ve herhangi bir gerekçe gösterilmeden belirsiz bir tarihe ertelenmişti.