RİYAD 

Suudi Arabistan'ın, BM'nin çağrısının ardından Yemen'e 274 milyon dolar insani yardım yapacağı bildirildi. 

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan Kraliyet Divanı'nın açıklamasında, Riyad yönetimin  Yemen halkının yanında yer aldığı vurgulanarak, "Suudi Arabistan, BM aracılığıyla Yemen'deki insani duruma destek için 274 milyon dolaryardım yapma kararı aldı" denildi. 

BM, dün uluslararası topluma, çatışmaların devam ettiği Yemen'deki 7,5 milyon kişi için 273,7 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulunmuştu.

Ensarullah Hareketi'nin (Husiler), başkent Sana'nın ardından Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından geçici merkez ilan edilen Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısı yapmış, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatına başlamıştı. 

Halihazırda Aden'de yoğunlaşan hava operasyonları ülkenin pek çok bölgesinde devam ederken, koalisyon ülkelerince hazırlanan ve Ürdün tarafından BMGK'ya sunulan Husilere yönelik karar tasarısı 14 Nisan'da kabul edilmişti.

Tasarıda, Husilerden koşulsuz olarak şiddeti bırakmaları, ele geçirdikleri bölgelerden çekilmeleri, el koydukları askeri malzemeleri iade etmeleri, siyasi tutukluları ve çocuk askerleri hemen salıvermeleri istenmiş, eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih ile Husi liderlerinden Abdulmelik el-Husi'ye doğrudan ya da dolaylı silah temini, satışı ve transferi yasaklanmıştı.