BEYRUT

"Geri Kalanları Kurtarın" adı altında dünyanın birçok yerinde düzenlenen eylem kapsamında başkent Beyrut'ta bir araya gelen Suriyeliler, devrim bayrakları açarak, rejim hapishanelerindeki yakınlarının serbest bırakılması ve zorla alıkonulan kişilerin akıbetlerinin soruşturulmasını talep etti.

Devlet Başkanı Beşşar Esed ve adamlarının yargılanmasını talep eden eylemciler, "Halk rejimin yıkılmasını istiyor" sloganları attı.

Gösteriyi organize eden Muhammed Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed rejiminin güç kullanımı ve vahşiliğinin giderek arttığına dikkati çekerek, "Esed rejiminin hapishanelerindeki tutuklu sayısı gün geçtikçe artıyor. Ağustos ayından bu yana işkenceyle hayatını kaybeden tutuklu sayısı 250'den fazla" dedi.

Rejim hapishanelerindeki düşünce suçlularının serbest bırakılması ve zorla alıkonulan kişilerin mekanlarının tespit edilmesi çağrısında bulunan Hasan, "Suriye rejimi tarafından kurulan askeri ve terör mahkemeleri insan haklarını açık bir şekilde ihlaldir. Tutukluların durumuna vakıf olabilmek için rejim hapishanelerinin gizli ve açık güvenlik şubelerini kontrol etmek üzere komiteler gönderilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Hasan, Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Suriye Kızılayı gözetiminde tutuklulara gereken tıbbi bakımın yapılması gerektiğini vurguladı.

Suriyeli sığınmacı Riym Nueyme ise başkent Şam'da yeraltı işkence merkezleri olduğunu söyleyerek, "Bizim için devrim yapan tutuklulara destek vermek üzere buradayız. BM Güvenlik Konseyi, büyük bir sorun olan ve işkenceye maruz kalan Suriyeli tutuklular konusuna öncelik vermelidir" ifadelerini kullandı.