BEYRUT

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, merkezi Beyrut'ta bulunan El Mayaden televizyonuna verdiği demeçte, ''Savaş çözüm değil. Savaş tarafından yönetilen bir hükümetin işi çok zor olacaktır. Savaş ile iktidara gelenlerin işi de çok zor olacaktır'' dedi.

Suriye'de ''mezhep savaşı olmaması gerektiğini'' belirten Ahmedinejad, ''ulusal uzlaşmaya varmanın gerekli olduğunu'' vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in çözümün bir parçası mı olduğu yoksa iktidarı terk etmesi mi gerektiğine ilişkin soruyu Ahmedinejad, ''Kimin kalacağını ya da gideceğini Suriye halkının belirlemesi gerektiğini düşünüyorum'' yanıtını verdi.

Ahmedinejad, ''İran'ın Suriye'ye müdahale etmediğini, Suriye halkının seçim yoluyla karar vermesi gerektiğini'' belirterek, ''Özgür seçimler için güvenliğin sağlanması gerekli. Ulusal uzlaşma olmadan güvenlik olmayacak'' diye konuştu.

İsrail'in 30 Ocak'ta Şam yakınındaki askeri binalara düzenlediği saldırıyla ilgili olarak da Ahmedinejad, bunun İsrail'in ''zayıflığının bir kanıtı'' olduğunu belirtti ancak Suriye'nin hemen müdahale etmekte yetersiz kaldığını ifade etti.

Ahmedinejad, ''Suriye'de şartların farklı olmasını ve ülkenin kendini savunabilmesini isterdik'' dedi.

Bu arada İran'ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) daimi temsilcisi Hamid Rıza Dehgani, ülkesinin, Mısır'ın ''Suriye'de şiddetin sorumluluğunu çatışan taraflara yükleme'' önerisini kabul ettiğini söyledi.
İran'ın Suriye kriziyle ilgili özel bir projesi olduğunu söyleyen Dehgani, projenin içeriğiyle ilgili bilgi vermedi.