CENEVRE

Suriye'de savaşan silahlı militanlar, Golan Tepeleri'nde 43 Birleşmiş Milletler (BM) görevlisini kaçırdı.

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Suriye ordusu ile savaşan militanların Golan Tepeleri'nde BM Ateşkes Gözlem Misyonu'nda (UNDOF) görev yapan 43 kişiyi alıkoyduğu bildirildi.

BM'nin bu görevlilerin salıverilmesi için çaba yürüttüğü belirtilen açıklamada, olayın Al Kunaytirah bölgesinde gerçekleştiği ifade edildi. 81 görevliden oluşan bir başka UNDOF birliğinin ise Al Ruvayhinah ve Buraykah yakınlarındaki pozisyonlarında mahsur kaldığı kaydedildi. 

BM açıklamasında, UNDOF barışgücü görevlillerinin daha önce de geçen yıl mart ve mayıs aylarında silahlı gruplar tarafından alıkoyulduğu ve daha sonra güvenli şekilde salıverildiği belirtildi.

Son günlerde, El Nusra cephesine bağlı grupların Kunaytirah geçişi bölgesinde Suriye hükümet güçleri ile çatıştığı bildirilmişti.

İsrail, 1967'de Altı Gün Savaşları sırasında Golan Tepeleri'ni işgal etmiş, 1973'te İsrail ve Suriye arasında yaşanan Yom Kippur Savaşı sonrası Suriye, bu tepelerin yüzde 5'ini geri almıştı. BM Ateşkes Gözlem Misyonu (UNDOF), 1974'te iki ülke arasında tampon bölge oluşturmuştu.

Misyonda 31 Temmuz 2014 itibarıyla Fiji, Hindistan, Nepal, Hollanda ve Filipinlerden bin 223 barışgücü görevlisi bulunuyor.

Ban'dan Barışgücü askerlerinin kaçırılmasına sert kınama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Golan Tepeleri'ndeki barış gücü askerlerinin gözaltına alınmasını sert bir şekilde kınadı.

Ban, BM Ateşkes Gözlemci Gücü'nden (UNDOF) 43 barışgücü askerinin Al Kunaytira yakınlarında  silahlı muhalifler tarafından gözalatına alınmasını kınayan bir mesaj yayımladı.

Mesajinda, kaçırılma olayını en sert şekilde kınayan Genel Sekreter Ban, barışgücü askerlerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Ban mesajında ayrıca, UNDOF barış gücünü hararetinin Al Ruvayhinah ve Buraykah yakınlarındaki pozisyonlarının muhalif unsurlar tarafından kısıtlanmasını da kınarken,  barışgücüne yönelik kısıtlamaların derhal kaldırılması çağrısında bulundu.

UNDOF'un, İsrail ve Suriye arasındaki Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nı izlemek üzere bölgede bulunduğunu hatırlatan Genel Sekreter Ban, taraflara yaptığı çağrıda, ''UNDOF'un hareket özgürlüğüne, güvenlik ve emniyetine'' saygı gösterilmesini istedi.

BM'den bugün erken saatlerde yapılan açıklamada, Suriye ordusu ile savaşan militanların Golan Tepeleri'nde UNDOF'ta görev yapan 43 barışgücü askerini alıkoyduğu ve 81 görevliden oluşan bir başka UNDOF birliğinin ise, Al Ruvayhinah ve Buraykah yakınlarında mahsur kaldığı bildirilmişti.