BİRLEŞMİŞ MİLLETLER  - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen yıl Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Guta'da düzenlenen kimyasal saldırının dünyanın vicdanını şoke ettiğini belirterek Suriye krizinin uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Ban'ın ofisinden Guta'daki kimyasal saldırının yıl dönümü nedeniyle yapılan açıklamada Suriye'deki çatışmaların hız kesmeden devam ettiği hatırlatıldı. 

Uluslararası topluma Guta'daki insanlık dışı eylemi unutmaması çağrısında bulunan Ban, Suriye'deki çatışmaların çevre ülkelere sıçrayarak insan hakları ihlalleri ile insanlığa karşı suçları körüklediğini ve insani felakete yol açtığını vurguladı.  

Çatışmaların terör örgütleri için de elverişli koşullar sunduğuna dikkati çeken Ban, sorunun uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Bütün bölgeyi istikrarsızlaştırarak genişleyen çatışmaların sona erdirilmesi ve birlik içinde davranılması konusunda uluslararası toplumun ahlaki sorumluluğu olduğunu belirten Ban, "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, barışın sağlanması için çaba göstermeye devam edecektir" ifadesini kullandı.