HALEP - İç savaş nedeniyle on binlerce sivilin hayatını kaybettiği Suriye'de halk, çatışmalara rağmen dini bayramları kutluyor.

Bayram öncesi hazırlıklara başlayan vatandaşlar, kurban ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yapıyor. Yoksulların ihtiyaçlarıysa yardım kuruluşlarınca sağlanıyor.

Kurban pazarlarındaki esnaf, savaş nedeniyle satışlarındaki düşüşten duydukları memnuniyetsizliği dile getiriyor.

Kurbanlıkların kilosunun 550 ila 600 Suriye lirasından (6,5-7 TL) satıldığını belirten Besici Refik Ebu Hassan, şu ana kadar beklenen satışı gerçekleştiremediğini ancak ilerleyen günlerde kurbanlıkların tamamının satılacağını umduğunu söyledi.

Rejimin saldırılarına rağmen kurban keseceklerini ifade eden Ebu Hassan, şunları kaydetti:

"Kurban Bayramı'nda tüm Müslümanlar Allah'ı anacak. Biz, Allah'tan başka kimseye diz çökmeyeceğiz. Beşşar Esed her ne kadar bizi varil bombasıyla vursa, tank ve uçaklarıyla bize saldırsa da biz Allah'tan başka kimseye diz çökmeyeceğiz. Devrim gerçekleşene kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Esed rejimini protesto için Mart 2011’de başlayan barışçıl gösterilere yönelik devlet terörü, muhaliflerin temmuz ayında silahlı direniş başlatmasıyla iç savaşa dönüşmüştü. Bazı dini ve siyasi çevrelerce taraflara Kurban Bayramı süresince "ateşkes" çağrısı yapılmıştı.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'ne (SNHR) göre, Esed rejimine bağlı güçlerin, muhaliflerin denetimindeki bölgelere düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 130 binden fazla kişi hayatını kaybetti.