ATİNA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Katar'daki temasları sırasında Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile görüşmesi Yunan basınında geniş yankı buldu.

Yunanistan Başbakanı Samaras'ın ''Türkiye ile Yunanistan arasında sorunlar bulunduğunu ancak bunların çözümlenmesi konusunda iyi niyetin de mevcut olduğunu'' belirttiği demecine yer veren gazetelerde, Başbakan Erdoğan'ın Batı Trakya konusunu Türk Yunan ilişkilerinde ilk sırada tuttuğu bilgisine de yer verildi.

Resmi bir ziyaret için gittiği Katar'ın başkenti Doha'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Samaras, 5 Mart'ta iki ülkenin bakanlar kurullarının ortak toplantısı için bakanlarıyla birlikte Ankara'ya gideceğini söyledi.

Samaras, gazetecilerin, görüşmede Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) konusunu gündeme getirip getirmediğine ilişkin soruları üzerine, ''görüşmede sadece Ankara’da ortak bakanlar kurulu toplantısında görüşülecek konuların kısaca ele alındığını'' söylemekle yetindi.
 
Erdoğan-Samaras görüşmesi Yunan basınında
 
Yunanistan'ın en prestijli gazetelerinde görüşmeye tam sayfa ayrılırken, Başbakan Erdoğan'ın Batı Trakya konusunu, Türk-Yunan ilişkilerinde ilk sırada tuttuğu bilgisi geniş yer aldı.

Yunan resmi haber ajansı AMNA, Erdoğan ile Samaras arasındaki görüşmenin ''gayri resmi'' olmasına rağmen 40 dakika sürdüğünü belirttiği haberinde, kısaca ele alındığını belirttiği konular arasında ''240 İmam Yasası''yla ilgili kanuni düzenleme, Atina'ya cami yapılması ve Yunanistan'ın deniz hakları konusunun bulunduğunu belirtti.

Sağ eğilimli ''Elefteros Tipos'' gazetesinin, "Geniş arka planlı teke tek Samaras-Erdoğan görüşmesi – Erdoğan Heybeliada ve cami konusunda kendi havasında" başlığı altındaki haberinde, Erdoğan ve Samaras'ın Katar'da yaptıkları 45 dakikalık görüşmede Atina'daki cami, yeni "imam yasası", Heybeliada Ruhban okulu ve MEB konularının konuşulduğu belirtildi.   

Haberde, Erdoğan'ın 'Atina'da cami' konusunu Samaras'a ilettiği, Samaras'ın ise caminin inşasının Yunan Parlamento'sundan onaylandığı bilgisini verdiği belirtilirken, Erdoğan'ın "sizin inşa etmenize gerek yok, izin verirseniz biz yaparız" ifadelerine karşı Samaras'ın caminin Yunan Devleti tarafından inşa edileceğini beyan ettiği kaydedildi.

Yunan hükümet çevrelerine dayandırılan habere göre, Samaras ise yeni yasanın eski yasaya göre yanlışları düzelttiğini ve İmamların kamu görevlisi olmasının, azınlığın eğitimini yükselttiğini ifade etti. Ayrıca Samaras, Yunanistan'ın tüm vatandaşlarının ve Müslüman azınlığının din özgürlüğüne saygı duyduğunu sözlerine ekledi.