CENEVRE - Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye'deki sivil kayıpların çoğundan Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu bildirdi.

Komisyon, Suriye'deki insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu, BM İnsan Hakları Konseyi'ne sundu.

Suriye'deki savaşın her geçen gün daha da kötüleştiğini ifade eden Komisyon Başkanı Pinheiro, "Suriye'de işlenen suçların vahametini tarif edecek kelime bulamıyorum" dedi.

Savaşın mağdurlarının sayısı arttıkça, yaşadıkları trajediyle hikayeleri ve acılarının da gittikçe karmaşık hale geldiğini ifade eden Pinheiro, bu savaşın etkisini anlamak için mağdurların dinlenmesi gerektiğini belirterek mağdurların ifadelerinden bazı örnekler verdi.

Suriye'de genç kızların ilkokuldan sonra eğitim görmelerinin engellendiğine işaret eden Pinheiro, kızların erken yaşta evlendirilme oranının yükseldiğini kaydetti.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün kasıtlı olarak çocukları şiddete maruz bıraktığını vurgulayan Pinheiro, çocuklara idamların izletildiğine dikkati çekti.

Çocukların silahlı asker olarak da kullanıldığını ifade eden Pinheiro, geçen ay Haseki'deki IŞİD kontrol noktalarında silahlı çocukların görüldüğünü anlattı.

IŞİD'in Suriye'de son iki aydır, sivilleri, yakaladığı bazı savaşçıları ve hükümet güçlerini canice ve halkın önünde idam ettiğine dikkati çeken Pinheiro, Irak'ta son dönemde meydana gelen olayların, IŞİD'in Suriye'nin içindeki etnik ve dini azınlıklar için de tehlike oluşturduğuna işaret ettiğini kaydetti.

Bütün bu eylemlerden hükümet karşıtı güçlerin uluslararası hukuku hiçe sayarak suç işlemeye devam ettiğinin görüldüğünü ifade eden Pinheiro, Suriye'deki sivil kayıplardan sadece hükümet karşıtı silahlı grupların sorumlu olmadığını belirtti.

"Sorumluluğun çoğu Suriye hükümetinde"

Pinheiro, "Sivillerin çoğunun yaralanması, ölümü ve sakat kalmasından Suriye hükümeti sorumludur" dedi.

Komisyon Başkanı Pinherio, Suriye hükümetinin bu eylemleri topçu bombalamaları, hava bombardımanı, kontrol noktaları ve gözaltı merkezlerindeki uygulamalarıyla yaptığını kaydetti.

Hükümetin yıllardır, gözaltı merkezlerinde işkence uyguladığına işaret eden Pinheiro, bu durumun mağdurların ifadelerinde de açıkça ortaya çıktığını söyledi.

Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması çağrısında bulunduklarını anımsatan Pinheiro, bu konuda herhangi bir gelişme olmadığını anımsattı.

Pinheiro, bu konuda uluslararası toplumun harekete geçmemesi dolayısıyla, savaşan tarafların cezasız kaldığını, ortaya çıkan durumun da şiddeti besleyerek ülkeyi tükettiğini kaydetti.

Komisyon Başkanı Pinheiro'nun konuşmasından sonra, ülke temsilcileri söz alarak rapor hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

Komisyonun 20 Ocak-15 Temmuz'da yapılan 480 mülakat ve toplanan dokümanlara dayanan raporunda, Suriye hükümetinin nisan ve mayıs aylarında ülkenin batısındaki sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullandığı bildiriliyor.