PARİS

Fransa’nın büyük bölümünde hafta başından beri devam eden şiddetli yağış, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Yağışların en fazla etkili olduğu Seine-et-Marne bölgesinde sel nedeniyle ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi. Başkentteki Seine Nehri'nde su seviyesinin 1982 yılından bu yana en üst seviyeye ulaşarak gün içinde 6,20 metreye ulaşması bekleniyor. Nehirdeki su debisinin ise saniyede bin 500 metreküpe ulaştığı bildirildi.

Nehir boyunca yolların kapatılması sonucu Paris’te trafik felce uğradı. Bu hatta hizmet veren banliyö tren hattı ile nehir kenarındaki Saint-Michel metro istasyonu da yine taşkın tehlikesine karşı kapatıldı.

Nehir kenarındaki ünlü Louvre Müzesi ile dünyanın en iyi resim müzesi olarak bilinen Orsay, ziyarete kapatılırken taşkın olasılığına karşı iki müzenin deposunda bulunan tarihi sanat eserleri ise tahliye edildi.

Fransa'da 1910'da Seine Nehri taşmış ve su seviyesi yer yer 8 metreye kadar çıkmıştı. Ülke tarihinin en önemli taşkını olarak bilinen afette Paris'te 20 bin ev su altında kalmış, banliyölerde ise 30 bin ev selden etkilenmişti. Milletvekilleri, Seine Nehri kıyısında bulunan Ulusal Meclis'e kayıkla gitmek zorunda kalmıştı. Kentte hayat ancak 45 gün sonra normale dönmüştü.