LONDRA - İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'ndeki antisemitizm tartışmalarının, perşembe günü düzenlenecek Londra Belediye Başkanlığı ve yerel seçimlerde genel başkanlık koltuğunda ilk büyük sınavını verecek parti lideri Jeremy Corbyn'i yıpratmayı hedeflediği iddia ediliyor.

1983’ten beri milletvekili olan ve geçen eylül ayında yapılan seçimle İşçi Partisi liderliğine seçilen Corbyn, savaş karşıtı ve özellikle Filistin yanlısı görüşleriyle biliniyor. Bu görüşlerinden ötürü medyanın ve İsrail lobisinin merceği altında bulunan Corbyn'in, sağ kanat medya ve parti içindeki muhaliflerinin geçen hafta başlattığı, "İşçi Partisi'nde antisemitizm krizi"yle yarın yapılacak seçimlerde başarısız olarak koltuğundan edilmesinin amaçlandığı iddiaları sık sık gündeme geliyor.

Corbyn, partide bir antisemitizm krizi olmadığını söylese de İngiliz basını, gündemde geniş yer ayırdıkları antisemitizm tartışmasının, "buzdağının sadece görünen tarafı olduğu" yorumunda bulundu.

Antisemitik ve ırkçı ifadeleri nedeniyle "partinin itibarını zedelediği" gerekçesiyle yetkililere bildirilen, 20'si son 2 haftada olmak üzere, son 2 ayda 50 kişinin İşçi Partisi üyeliği askıya alındı.

"Corbyn'i liderlik koltuğundan etmek üzere düzenlenen bir girişim"

AA muhabirine konuşan, İşçi Partisi destekçisi ve ülkenin güneyindeki Brighton kentinde parti adına aktif kampanya yürüten Tony Greenstein da antisemitik görüşleri olduğu gerekçesiyle üyeliği askıya alınan isimler arasında bulunuyor.

"Faşizm, ırkçılık karşıtı ve Yahudi olmama rağmen, üyeliğim antisemitizm gerekçesiyle askıya alındı" diyen Greenstein, partideki antisemitizm tartışmalarının karalama kampanyasından çok daha ötede olduğunu savunarak bunun tamamıyla Corbyn'i liderlik koltuğundan etmek üzere düzenlenen bir girişim olduğunu söyledi.

"Corbyn'in liderliğine yönelik devam eden baltalama girişiminin bir parçası"

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian'ın eski Dış Haberler Editör Yardımcısı, gazeteci yazar Victoria Brittain de "Parti içinde yaşandığı iddia edilen antisemitizmi ortaya çıkarmak için yürütülen mevcut kampanya, Jeremy Corbyn'in liderliğine yönelik devam eden baltalama girişiminin bir parçası." dedi.