PARİS - Siyaset bilimi uzmanları, yerel seçim sonuçlarını, siyasete dönüş yapan Sarkozy'nin muhtemel Cumhurbaşkanlığı adaylığını ve Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) ilerleyişini AA'ya değerlendirdi.

Paris Siyasal Bilgiler Okulu Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürü Martial Foucault, geçen yıl yapılan belediye ve Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası bu sene de İl Genel Meclisi seçimlerinde de sol partilerin sandıkta ağır bir şekilde cezalandırıldığını söyledi.

Foucault, "Sonuçlar Hollande’ın seçmenlerinin bir kısmının uygulanan politikalardan memnun kalmadığını ve hayal kırıklığına uğradığını gösteriyor" dedi.

"Sarkozy'nin zaferi yanıltıcı"

Yerel seçimlerin Sarkozy’nin siyasete döndükten sonraki ilk zaferi olduğunu belirten Foucault, "Ancak herşeye rağmen yanıltıcı bir zafer olmaktan öteye geçemiyor. Çünkü bu sağın zaferi olmasından ziyade solun yenilgisi gibi duruyor" ifadelerini kullandı.

Foucault, sağın başarısının ise Sarkozy’nin yeni fikirlerle seçmeni ikna etmesine bağlı olduğunu kaydetti. Sarkozy'nin liderliğindeki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) henüz yönetimde alternatif fikirler ortaya koymadığını savunan Foucault, Sarkozy'nin seçimlerdeki zaferini ise Demokrat ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ile başarılı bir ittifak gerçekleştirmesine bağladı.

"Hükümet kendi tuzağına düştü"

Fransa Ulusal Araştırma Merkezi (CNRS) uzmanı Bruno Cautres ise iktidar partisinin seçim öncesi politika değişikliği yapmayacağını ilan ederek "kendi tuzağına" düştüğünü vurguladı. Hükümetin politika değişikliğinden başka tercihi kalmadığını savunan Cautres, Haziran’daki parti kongresinin FransaBaşbakanı Manuel Valls için zor geçeceğini ve kabinede küçük de olsa bir değişikliğe gidebileceğini ifade etti.

"Sarkozy'nin adaylığını konuşmak için çok erken"

ElectionScope Seçim Araştırma Merkezi uzmanlarından Bruno Jerome ise seçimlerde bütün sol partilerin cezalandırıldığını söyledi. Jerome, Sarkozy'nin seçim zaferiyle siyasete dönmesinin ardından daha iyi bir noktaya geldiğini belirterek, "Sarkozy’nin bu sonuçlarla cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığının yolunu açtığını söylemek için çok erken. Ama her halükarda partinin dizginlerini ele geçirdiği günden bugüne daha iyi durumda" ifadelerini kullandı.