SARAYBOSNA - Saraybosna'yı kuşatan Sırp birliklerinin kent merkezindeki pazar yerine düzenlediği havan topu saldırısında hayatını kaybeden 43 kişi için, katliamın 19. yıl dönümünde anıldı.

Pazar yerinin girişinde bulunan ve üzerinde katliamda hayatını kaybeden 43 kurbanın adının yazılı olduğu anıtın önünde düzenlenen anma törenine, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyinin Hırvat üyesi Jelyko Komşiç'in yanı sıra entite, kanton ve belediye yetkilileri ve kurban yakınları katıldı.

Bosna Hersek milli marşının çalınması ve kurbanlar için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan törende, heyetler anıtın önüne çelenk bıraktı.

Törene katılan Saraybosna Kantonu İskan Bakanı Çedomir Lukiç, Saraybosna'nın ve kentteki sivillerin 1992-1995 yılları arasında her gün hedef alındığını belirterek, bu terör eylemleriyle Saraybosna'daki hayatın katledilmek istendiğini kaydetti.

Bugün Saraybosna'da hayatını kaybeden 43 masum kurbanı anmak için bir araya geldiklerini anlatan Lukiç, ''Buradan, tüm dünyaya mesaj vermek istiyoruz: Yaşananları hiçbir zaman unutmamalıyız. Suçlular, cezalandırılmalıdır'' ifadesini kullandı.

Saraybosna'yı kuşatan Sırp birlikleri tarafından, Markale pazar yerine ilk olarak 5 Şubat 1994 yılında havan saldırısı düzenlenmiş, saldırıda 68 kişi ölmüş, 144 kişi de ağır yaralanmıştı. Savaşın sonlarına doğru, 28 Ağustos 1995 tarihinde Markale'ye yönelik ikinci kez gerçekleştirilen havan topu saldırısında da 43 kişi hayatını kaybetmiş, 84 kişi de ağır yaralanmıştı.

Lahey'deki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Saraybosna merkezindeki pazar yerine yapılan havan saldırısının Sırp birliklerince gerçekleştirildiğini kanıtlamıştı.

Pazar yeri katliamının sorumlularından Bosnalı Sırp Komutan Dragomir Miloşeviç, 29 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Ayrıca, Saraybosna'nın kuşatılması ve burada "insanlığa karşı işlenen suçlar"  nedeniyle Lahey'de yargılanan eski Sırp komutanlardan Stanislav Galiç de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Savaş sırasında, 44 ay boyunca kuşatma altında tutulan Saraybosna'da,  2 bini çocuk olmak üzere, 11 bin 541 kişi öldürülmüştü.