KİEV - Ukrayna Savunma Bakanı Valeriy Geletey, ayrılıkçılara karşı yürütülen terörle mücadele operasyonunun yerini Rusya'ya karşı savunma yapmanın aldığını belirtti.

Geletey, bir sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın doğusunda yürütülen terörle mücadele operasyonunun artık sona erdiğini, bundan sonra Rusya'ya karşı savunma yapmak zorunda olduklarını ifade etti.

Rusya'ya karşı savunma hattı oluşturmaları gerektiğini vurgulayan Geletey, ayrılıkçıların işgal ettikleri toprakların yanı sıra diğer bölgelere de ilerlemesinin engellenmesi için gerekli önlemlerin alınacağını kaydetti.

Geletey, bu kapsamda, terörle mücadele operasyonunu yürüten yüksek rütbeli komutanlardan 6'sının son bir hafta içinde görevden alındığını, yerlerine kendilerini ispat etmiş genç subayların atandığını duyurdu.

Minsk görüşmelerinde ilerleme sağlandı

Ukrayna'nın doğusundaki krizi aşmak için oluşturulan temas grubunun ilk toplantısına Ukrayna'yı temsilen eski Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Moskova yönetimini temsilen Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Ukrayna Temsilcisi Heidi Tagliavini, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin "Başbakan Yardımcısı" Andrey Purgin ve "Lugansk Halk Cumhuriyeti"nin "Yüksek Konsey Başkanı" Aleksey Karyakin katıldı.

Purgin, Rus basınında yer alan açıklamalarında, tarafların görüşme sırasında ateşkese doğru ilk adımı attığını, 5 Eylül'de görüşmelere devam edileceğini belirtti. Purgin, tarafların esir değişimine konusunda anlaştıklarını vurguladı.

 "Ukrayna'da yaklaşık 15 bin Rusya yanlısı ayrılıkçı bulunuyor"

Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andrey Lysenko, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Rus askerlerin sayısının yaklaşık 15 bin olduğunu öne sürdü.

Lysenko, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Ukrayna sınırında 45 bin civarında asker bulundurmaya devam ettiğini iddia etti.