MOSKOVA

Rusya'nın İran'a satmayı planladığı S-300 "Antey-2500" hava savunma füze sisteminin tropik koşullarda çalışmaya uygun hale getirileceği bildirildi.

Rusya'nın silah ihracatçısı "Rosoboronexport"tan bir yetkili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ve İran'ın satılacak hava savunma sistemlerinin sayısı ve fiyatı üzerinde henüz bir anlaşmaya varmadığını, ancak Moskova'nın anlaşmanın imzalanacağından kuşku duymadığını belirtti.

Yetkili,  İran'ın sıcak iklime sahip olması nedeniyle teslim edilecek "Antey-2500" sistemlerinin modifikasyon yapılmasının da planlandığı ve bu kapsamda,  sistemlerin havalandırma ve filitrayon sistemlerinin güçlendirilerek, iklim kontrol sistemiyle donatılacağını kaydetti.

Hava savunma sistemlerinin yerel koşullarda normal çalışmaları için İran'da denemelerin yapılacağını da vurgulayan yetkili, sistemlerde başka hangi geliştirmeler yapılacağının anlaşmanın imzalanmasından sonra kesinleşeceğini dile getirdi.

İran, 2007 yılında imzalanan anlaşmada belirtilen fiyatlar üzerinden S-300 füze savunma sistemlerini almak istiyor. Bunun için Tahran yönetiminin alımların sayısını beşten üçe düşürmeye de hazır olduğu belirtiliyor. Ancak Rusya'nın İran'a teklif ettiği S-300B4 "Antey-2500" sistemleri, daha önce önerilen ve şu anda üretimde olamayan S-300PMU sistemlerinden daha pahalı. 

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamış, ABD ve İsrail yapılan anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Nisan 2015'te imzaladığı kararnameyle S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmişti.

Uçak ve balistik füzelere karşı etkili olan S-300 füzeleri, eski Rus teknolojisi ile üretilmesine rağmen halen dünyanın etkili hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.