ANKARA

Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını "soykırım" olarak nitelemeyenlerin sorumlu tutulması için parlamentoya yasa teklifi vermesi, Ermeni meselesinin tarihi bir unsur olmaktan çok siyasi bir koz olduğu gerçeğinin ortaya konulması olarak değerlendirildi.

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Başkanı Alev Kılıç, konunun iki ülke arasında geçmişte de gündeme geldiğini hatırlatarak, Rusya'nın geçmişte aldığı kararlardan daha ileri gidemeyeceği görüşüne destek verdi.

Ermeni soykırımı iddialarının tarihi bir unsurdan çok siyasi bir koz olduğunu vurgulayan Kılıç, ''Rusya'nın bu girişimi aslında Türkiye'nin hep savunduğu bu durumu ispatlamıştır. Türkiye tüm dünyaya konunun siyasi bir koz olarak ortaya konulduğunu artık daha güçlü olarak anlatabilir'' dedi. 

Kılıç, ''Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya, elinden gelen tüm imkanları ile Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışacaktır. Askeri ve ekonomik ilişkileri dondurmak gibi. Ancak Ermeni meselesi şu anlamda çok önemli değil, Rus parlamentosu neredeyse 20 yıl önce soykırım iddialarını kabul etmişti. Geçmişte alınan bu kararların ardından Rusya, konuyu daha fazla ileri götüremez'' şeklinde konuştu.

''Rusya'nın bu hamlesi sembolik bir hareket''

Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Ali Karasar da yaptığı açıklamada, Rusya parlamentosunun daha önce de iki defa Ermeni soykırımı iddialarını gündeme aldığını hatırlatarak, bu hamlenin "sembolik bir hareket" olacağını belirtti.