HATAY - Son bir ayda rejim birlikleri ve Rus savaş uçaklarının ağır bombardımanına maruz kalan Bayırbucak Türkmen ve Cebel Ekrad bölgelerindeki Arap ve Türkmenler, Türkiye sınırı yakınlarında güvenli gördükleri yerlere göç ediyor.

Suriye Türkleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Molla Hasan, AA muhabirine, Türkmendağı'nı koruma adına çok can verdiklerini belirtti.

Esed'in hedef gösterdiğini, Rusya'nın da bombaladığını savunan Hasan, şunları söyledi:

"Yaklaşık 1,5 yıl önce Türkmendağı'nı DAEŞ'ten tamamen temizledik. Daha sonra Esed, Hizbullah ve Irak Şii milisleri son olarak da Rus savaş uçakları, Türkmen köylerini yerle bir etti. Sivil, çocuk, yaşlı, kadın demeden herkesin üzerine bomba yağdırdı. Camilerimizi yıktı. Esed hedef gösteriyor sonrasında Rus uçakları bombalıyor. Herkes gelip görebilir ki Türkmendağı'nda Türkmenlerden başka kimse yoktur"

Bir ay önce savaş Hatay'ın Yayladağı ilçesine gelen Fatma Şahin de "Bizim bulunduğumuz bölgede sadece Türkmen halk var, DAEŞ'in hiçbir etkisi yok orada. Savaş olmasa buraya neden gelelim? Evimize, memleketimize gitmek istiyoruz." dedi.

"DAEŞ bahanesiyle attıkları bombalar üzerimize düşüyor"

Salih Muhammed ise Bayırbucak Türkmenleri olarak 5 yıldan bu yana rejime karşı mücadele ettiklerini ifade ederek, "Rusya, Esed rejimini korumak adına bizi terörist görüp bomba yağdırıyor. Bizim olduğumuz bölgelerde hiçbir zaman DAEŞ olmadı, olamaz. DAEŞ geçen yıl bize saldırdı. Direnerek onları bölgemizden uzaklaştırdık. DAEŞ bahanesiyle attıkları bombalar üzerimize düşüyor. Sivillerimizi, çocuklarımızı öldürüyor, mallarımızı yakıyorlar. Rusya, görmek istediğini iyi görüyor. DAEŞ'in yeri belli. Türkmendağı'nda DAEŞ'in olmadığını kendileri de iyi biliyor" diye konuştu.