KUDÜS

Rusya Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Nikolay Bogdanovskiy başkanlığında bir askeri heyet, "Suriye'deki Rus askeri varlığı ve iki ülke güçleri arasında çıkabilecek şiddet olaylarının önlenmesi" gibi konuları görüşmek üzere İsrail'e geldi. 

İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Rus heyetin İsrail'e ulaştığını ve taraflar arasında görüşmelerin başladığını" söyledi. Lerner, görüşmelerin içeriğine dair ise bir açıklama yapmayacaklarını belirtti.

İsrail devlet radyosunda dün yayınlanan bir haberde, İsrail'e gelmesi beklenen Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Nikolay Bogdanovskiy başkanlığındaki Rus heyeti ile İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan başkanlığındaki yetkililerin, Suriye topraklarında iki ülke güçleri arasında çıkabilecek şiddet olaylarının önlenmesinin yollarını görüşeceği belirtilmişti.

Haberde ayrıca Rus heyetinin İsrail ziyaretinin iki gün süreceği ifade edilmişti.

Suriye için "ortak mekanizma"

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçtiğimiz ay Rusya'ya düzenlediği ziyaretin ardından yaptığı açıklamada,  "İsrail'in güvenliği için çok önemli olan Suriye konusunu gündeme getirdim ve yapıcı bir diyalog oldu. Rus ve İsrail güçleri arasında yanlış anlamaların önüne geçebilmek için ortak bir mekanizma kurulması kararlaştırıldı" ifadelerine yer vermişti. 

Netanyahu, geçtiğimiz günlerde Amerikan televizyon kanalı CNN'e verdiği röportajda, İsrail'in Rusya ile hasmane bir ilişkiyi önlemek istediğini söylemiş, ABD ve NATO'nun aksine Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarını eleştirmemiş ve ülkesi ile Moskova'nın ilişkilerinin iyi olduğunu dile getirmişti.