WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) bünyesindeki veri toplama misyonunca açıklanan rapora ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, raporda, Suriye’nin kuzeyindeki üç köye yönelik saldırılarda klorun “sistematik biçimde ve defalarca” silah olarak kullanıldığının yer aldığını hatırlattı.

Raporda tanıkların saldırılar esnasında helikopterlerin kullanıldığı bilgisi aktardığına dikkati çeken Kerry, Suriyeli muhaliflerin helikoptere sahip olma kapasitelerinin bulunmadığını belirterek, açıklamasında, “Bu, kuvvetli bir biçimde Suriye rejiminin suçluluğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kerry, raporun, Suriye rejiminin Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’ndaki (KSK) yükümlülüklerine ve 2118 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı’na uymasına yönelik ciddi soru işaretleri oluşturduğunu vurguladı.

Veri toplama misyonun raporunda, ağustosun sonlarındaki saldırılara yönelik çok sayıdaki haberlere de değindiğini ve bunların da raporda klor saldırısı olduğunun teyit edildiğine dikkati çeken Kerry, şunları kaydetti:

“Bu bulgu da Suriye’nin, KSYÖ’ye doğru ve eksiksiz bildirimine yönelik derin kaygılarla birlikte, rejim tarafından Suriye halkına yönelik süregelen kimyasal saldırıların vuku bulabileceğine yönelik tedirgin edici endişeleri artırıyor. ABD, bu rapordaki KSK’nın ihlaline işaret eden bulgulardan ciddi biçimde endişe duyuyor. Esed rejiminin böyle bir kullanım nedeniyle uluslararası toplumda sorumlu tutulacağını bilmesi gerekiyor.”