ŞANLIURFA - Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Uluslararası Af Örgütünün raporuna ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, raporda, Suriye'nin kuzeyinde özellikle Arap ve Türkmen köylerinin PYD'nin yönetimindeki özerk idare tarafından ateşe verildiğinin ve köylülerin de bölgeyi terk etmesi için ölümle tehdit edildiğinin belirtildiğini anımsattı.

Kendilerince savunulan ancak PYD ve YPG tarafından kabul edilmeyen konuların, rapor sayesinde ispatlandığını belirten Mustafa, şöyle devam etti:

"Tüm bunlara rağmen ABD başta olmak üzere bazı güçler, PYD'yi aklamaya çalışıyor. Demokratik Suriye Güçleri adı altında PYD'yi Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gibi göstermeye çalışıyorlar. Yani PYD için yeni bir kılıf uydurup ÖSO ile hareket ettiği algısını oluşturmaya çalışıyorlar. Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere birçok uluslararası örgüt tarafından PYD hakkında çıkan raporlara rağmen ABD, PYD'yi resmen bunlardan arındırmaya çalışıyor. Uluslararası Af Örgütü, bağımsız bir örgüt ve dolayısıyla PYD ve bölge hakkındaki raporu bizi memnun etti."

"PYD'nin gerçek yüzünü göstermiş oldular"

Raporla ilgili uluslararası anlamda bir girişimde bulunmayacaklarını ifade eden Mustafa, zaten raporun her şeyi anlattığını söyledi. 

Suriye konusunda artık hukukun konuşulmadığını, algı operasyonları, senaryolar ve tiyatrolar sergilendiğini anlatan Mustafa, "Esed, PYD ve DAEŞ hepsi birer terör örgütüdür ama uluslararası güçler bunlar için hukuka dayalı bir eylemde bulunmuyor. Algı operasyonlarıyla Ortadoğu'yu idare etmeye çalışıyorlar. Rapor bizim söylediklerimizi resmen onaylıyor. En azından Suriye'de yaşanan dram bu raporla belgelendi ve PYD'nin gerçek yüzünü göstermiş oldular" değerlendirmesinde bulundu.

"Bölgede etnik temizlik yapıldı"

Kuzey Suriye bölgesinde yaşayan Arap ve Türkmenlerin göçe zorlandığına işaret eden Mustafa, "PYD bölgenin demografik yapısını değiştirmek adına etnik temizlik yaptı. İnsanları silah zoruyla göçe zorladılar, evlerini yakıp yıktılar. Mal varlıklarına ve arazilerine el koydular" diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütünün dün açıkladığı raporda, Suriye'nin kuzeyinde Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG'nin Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiği, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediği kaydedilmişti.