KAHİRE

Almanya ziyareti kapsamında ülkede yaşayan Mısır toplumunun temsilcileriyle bir araya gelen MısırCumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ''Baltacı olarak adlandırılan gruplar, olayları görüntülemek üzere Port Said Hapishanesi üzerinde uçan askeri bir uçağı düşürmeye çalıştı'' dedi.

Askeri uçağın hapishane yakınlarındaki evlerin çatılarından ateş açılarak düşürülmeye çalışıldığını kaydeden Mursi, her gün çok sayıda silah ele geçirildiğini ve silahlardan bazılarının füze gibi tehlikeli silahlar olduğunu vurguladı.

Mursi, ''vatandaşları şiddet olaylarına karşı korumak için Kanal illeri olarak adlandırılan Port Said, İsmailiye ve Süveyş'te olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı uygulamak zorunda kaldığını'' ifade etti.

Şiddeti durdurma anlaşması

Bu arada ülke genelindeki şiddet olaylarına son verilmesi amacıyla Ezher'in başlattığı girişim, ülkedeki farklı siyasi ve dini gruplardan destek gördü. Siyasi partiler ve kilise temsilcileri, şiddet olaylarının bitirilmesi amacıyla Ezher tarafından hazırlanan metni imzaladı.

Ezher'in girişimiyle imzalanan metinde, insan haklarının önemi vurgulanarak şiddet olayları, kan dökülmesi ve yıkıcı eylemlere teşvik kınanıyor.

Metinde ayrıca, siyasi taleplerin, barışçıl yollarla dile getirilmesi, özellikle ihtilaf durumunda ciddi diyalog üsluplarına bağlı kalınması çağrısı yapılıyor.