VATİKAN

Vatikan Basın Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, Papa Franciscus’un papalığa seçildikten sonra yapacağı altıncı dış ziyaret olan Türkiye gezisinin detaylarını duyurdu.

Papa’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’un davetlerine iştirak ettiğini belirten Lombardi, ziyaretin 28-30 Kasım tarihlerinde yapılacağını açıkladı.

Lombardi'nin verdiği bilgiye göre, ruhani lider 28 Kasım öğle saatlerinde Ankara’ya varacak ve burada ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret edecek. Anıtkabir ziyaretinin ardından Papa, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanacak. Erdoğan ile görüşmesinin ardından Papa, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile özel oturumda bir araya gelecek. Papa, Davutoğlu ile görüşmesinden sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i ziyaret edecek.

Ziyaretinin ikinci günü sabahında Ankara’dan İstanbul’a geçecek olan Papa Franciscus, burada ilk olarak Ayasofya Müzesi’ne gidecek, ardından 30 Kasım 2006’da selefi Emerit Papa 16. Benediktus’un yaptığı gibi Sultanahmet Camisi’ni ziyaret edecek.

Bu iki önemli yerin ardından Papa Franciscus, Papalık'ın İstanbul Temsilciliği'nin de bulunduğu Saint Esprit Kilisesi’ne geçecek ve burada bir ayin yönetecek.

Papa Franciscus, İstanbul’daki ilk gününün akşam saatlerinde İstanbul’un Fener mahallesinde bulunan Patrikhane bünyesindeki St. George Kilisesi'ne giderek burada Fener Rum Patriği Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak.

Türkiye gezisinin üçüncü ve son günü olan 30 Kasım’da Patrik Bartholomeos ile Ortodoks Kilisesi’ni kurduğuna inanılan Hazreti İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Andreas’ın anma yortusuna katılacak olan Papa Franciscus, öğleden sonra gezisini tamamlayarak Roma’ya dönecek.

Papa’nın ziyareti boyunca Ankara’daki resmi temasları, İstanbul’daki katedral ayini ve Fener Rum Patriği ile görüşmesi sırasında olmak üzere üç konuşma yapması öngörülüyor.

Bu ziyaretle Papa Franciscus, Papa 6. Paulus (1967), Papa 2. Ioannes Paulus (1979) ve Papa 16. Benediktus'un ardından Türkiye'yi ziyaret eden dördüncü Papa olacak. Türkiye'ye son olarak Papa 16. Benediktus, Kasım 2006'da resmi bir ziyaret düzenlemişti.