İSLAMABAD

Pakistan'ın Quetta kentinde bir lokantanın önünde park edilmiş motosiklet yerleştirilen bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu, ilk belirlemelere göre en az 30 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ülkenin güneybatısındaki Belucistan eyaletinin başkenti Quetta'da şiddetli bir patlama meydana geldi. Kentteki işlek bölgelerden biri olan Prens  Caddesi'nde meydana gelen patlamanın ardından yapılan ilk incelemelerde, olayın bir lokantanın önüne daha önceden park edilmiş motosiklet üzerindeki bombanın patlatılması sonucu yaşandığı anlaşıldı. 

Patlamada, ilk belirlemelere göre en az 30 kişinin yaralandığı öğrenildi. 

Saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı. 

Pakistan'da geçtiğimiz hafta Peşaver kentinde Pakistan Talibanı militanları tarafından gerçekleştirilen okul baskınında 134'ü çocuk olmak üzere 150 kişi hayatını kaybetmişti. Pakistan'ın yüzölçümünün yüzde 44'ünü oluşturan, doğalgaz ve altın madenleri açısından da zengin olan Belucistan eyaletinde ise yıllardır ayrılıkçı Beluç militanlar bağımsızlık talebiyle saldırılar düzenliyor. 

Özel  mahkemeler kurulacak

Bu arada, Pakistan'da terörle mücadele için askeri yetkilinin başkanlık edeceği özel mahkemelerin kurulmasına karar verildi.

İslamabad'da  Başbakan Navaz Şerifin başkanlığında 12 saat süren toplantı sonrasında bütün siyasi parti temsilcilerinin katılımı ile özel mahkemelerin kurulmasına karar verildiği belirtildi. Alınan kararın uygulamaya konulması için anayasada değişikliğe gidileceği ifade edildi.

Toplantıya katılan Pakistan Halk Partisi lideri Rahman Malik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Askeri mahkemelerin kurulmasına Cemaate İslami ve Halk Partisi de karşı idi ancak, saatler süren müzakerelerden sonra özel mahkemelerin kurulması için anlaştık. Bu mahkemelere ordudan bir yetkili başkanlık edecek ve süresi 2 yıl olacak. Sadece terörle mücadele edecek ve hiç bir şekilde siyasi amaçlı olarak siyasi partilere karşı kullanılmayacak" dedi.

Pakistan Halk partiden Ulusal Mecliste Muhalefet lideri Hurşid Şah da  özel mahkemelerin kurulması için anayasada gereken değişikliğin yapılacağını belirterek, teröristlerin kısa zamanda yargılanabilmesi içinde bazı maddelerin ekleneceğini söyledi.