İSLAMABAD

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Keşmir meselesinin çözümünün Hindistan ile diyalogdan geçtiğini söyledi.

Şerif, Azad Keşmir bölgesinin başkenti Muzafferabad'daki Keşmir Meclisinde yaptığı konuşmada, "Hindistan ve Pakistan arasında görüş ayrılıkları herkesin malumudur. Ancak, normal olmayan, 60-70 yıldır bu görüş ayrılıklarından kurtulamamamızdır" dedi.

Navaz Şerif, "Sorunlarımızın çözümü diyalogda yatmaktadır. Eğer karşılıklı oturup bu meseleleri tartışmazsak, çözüm sağlanamaz" şeklinde konuştu.

Pakistan halkının ve hükümetinin Cammu Keşmir halkına siyasi, manevi ve diplomatik desteğinin süreceğini belirten Şerif, selfdeterminasyon hakkının bölge halkının elinden alınamayacağını vurguladı.

Keşmir Dayanışma Günü nedeniyle Pakistan'da resmi tatil ilan edilirken, saat 10.00'da bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Keşmir sorunu

Pakistan, Hindistan ve Çin arasında kalan ve dağlık bir bölge olan Keşmir'in kuzey ve batı kısımları Pakistan, orta kısımları Hindistan ve doğu kesimi de Çin'’in kontrolünde bulunuyor. Hindistan kontrolündeki kısım Cammu Keşmir, Pakistan kontrolündeki kısım ise Azad Keşmir olarak adlandırılıyor. Çin'in 1960'ta idaresi altına giren bölgeye ise Aksai Çin deniliyor.

Birleşmiş Milletler (BM), 1948’'de Keşmir'’in Pakistan'a mı Hindistan’'a mı bağlanacağına bölge halkının karar vereceğine hükmetmişti. Ancak bu karar uygulanamamıştı. İslamabad yönetimi, 1948’'deki BM kararına uyularak, Keşmir’'in hangi ülkeye bağlanacağının referandumla belirlenmesini istiyor.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de 3 kez savaşmıştı. Hindistan, Pakistan'ı, Cammu Keşmir eyaletinde saldırılar düzenlemeleri için çeşitli grupları silahlandırmakla suçluyor.
Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor. Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'de yarım milyon asker bulunduruyor.