ANKARA 
Dünya genelinde 1 milyardan fazla insan temiz suya erişemezken ve milyonlarca kişi de içme sularına karışan atık sular nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Bolivya ve Güney Afrika'daki uygulamalar, su fiyatlarının katlanarak artması nedeniyle suya erişimin daha da zorlaştırıyor.

Günümüzde suya erişimin kolaylaştırılması amacıyla su hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi adına en popüler reçete olarak özelleştirme ön plana çıkıyor. Küresel kapitalizmin en güçlü trendlerinden olan özelleştirme, özellikle gelişmekte olan pek çok ülkeden, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi kuruluşların kredi koşulu olarak talep ediliyor.

 Mısır Çalışma Bakanı Halit El-Azhar, "Çalışırsanız alnınızdan yüzünüze akan terdir su. Sevindiğinizde göz pınarlarınızdan yanaklarınıza dökülen, üzüldüğünüzde yüzünüzü ıslatan şeydir. Gözyaşınız da alın teriniz de sudur. Ama şimdi bu en temel hakkımız elimizden alınmaya çalışılıyor. Buna müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

Tüm insanlığın su mücadelesinde Hz.Osman'ı örnek alması gerektiğinin altını çizen Azhar, "Müslümanların Medine'ye hicret ettiği dönemde su sıkıntısı çekiliyordu. İnsanlar içecek su bulamazken, içme suyu veren tek su kuyusunun sahibi de suyu insanlara fahiş fiyatla satıyor hatta her geçen gün zam yapıyordu. O dönemin ileri gelenlerinden Hz. Osman kuyuyu satın alarak tüm insanlara ücretsiz su hakkı sağlamış oldu. İşte bizim, tüm insanlığın alması gereken örnek Hz. Osman olmalı" dedi.