NEZUK

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç'in birliklerince işgal edilmesi üzerine soykırımdan kaçan kurbanların orman yolundan Tuzla kentine ulaşmak üzere kullandığı güzergahta her yıl yapılan ölüm yürüyüşü, bu yıl da Türkiye'den ve dünyanın değişik yerlerinden gelen yaklaşık 10 bin kişininin katılımıyla başladı.
Bosna'daki savaş sırasında Birleşmiş Milletler tarafından "güvenli bölge" ilan edilen Srebrenitsa'nın, Ratko Mladiç'e bağlı birliklerce 11 Temmuz 1995'te işgal edilip sivil halka karşı katliamların başlaması üzerine, bu kentten kaçan halk, yaklaşık 110 kilometre uzaklıktaki Tuzla kentine varmak için orman yolunu kullanarak soykırımdan kurtulmaya çalıştı. Ormandan kaçan sivillerin bir çoğu, bu yolda Çetniklerce yakalanarak katledildi. Srebrenitsa'dan kaçan çok az kişi ise bu güzergahtan Tuzla'ya sağ salim varabildi.
Bosna-Hersek başta olmak üzere Türkiye, Singapur, ABD ve Avrupa'nın değişik ülkelerinden gelen binlerce katılımcı, sabah saatlerinde toplu olarak Nezuk kasabasından Srebrenitsa'ya ulaşmak için orman yolundan yürüyüşü başlattı.
Katılımcılar, bu yıl 8'incisi düzenlenen 110 kilometrelik yürüyüşü, 3 günde tamamlayacak. Günde yaklaşık 35 kilometre yol kat ederek sürdürülecek zorlu yürüyüş, 11 Temmuz'da Srebrenitsa soykırımını anma etkinliklerinin yapılacağı Potoçari Mezarlığı'nda sona erecek.

Keçiören'de anma

Keçiören Belediyesi tarafından Aliya İzetbegoviç Parkı'nda düzenlenen ''Srebrenitsa Soykırımı Şehitlerini Anma'' törenine, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bosna Hersek Büyükelçiği Müsteşarı Sabit Subasic, Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Enisa Kezo ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Sırplar tarafından 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da katledilen 8 bin 372 kişinin anısına düzenlenen törende, Kur'an-ı Kerim okundu. ''Savaşta ve Barışta Bosna'' konulu belgeselin gösterimi sırasında ise duygusal anlar yaşandı.