WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, temiz ulaşım ve enerji yatırımlarının finansmanı için petrol şirketlerinden ürettikleri her varil petrol için 10 dolar vergi alınmasını teklif edecek.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Obama'nın haftaya açıklayacağı 2017 bütçe teklifinin "21. Yüzyıl Temiz Ulaşım Sistemi" projesi altında 300 milyar doları aşan altyapı yatırımı öngördüğü ve bunların maliyetini karşılamak amacıyla petrol şirketlerine vergi getirilmesinin planlandığı bildirildi.

Petrol şirketlerinin ürettikleri her varil başına 10 dolar vergi ödemesinin, Amerika’nın temiz ulaşım yatırımlarını yüzde 50 artıracağı kaydedilen açıklamada, söz konusu verginin ayrıca temiz teknolojilere yönelik inovasyonu teşvik edip, ulaşım sisteminin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacağı savunuldu.

Açıklamada ayrıca Obama'nın, bu amaçla oluşturduğu "21. Yüzyıl Temiz Ulaşım Sistemi"nin petrol şirketleri tarafından ödenecek yeni bir vergiyle karşılamasının ülke ekonomisini güçlendireceği öne sürülürken, "Obama'nın planı her yıl yüz binlerce orta sınıf istihdam imkanı yaratacak, Amerikan şirketlerinin rekabet gücünü ve ekonomik verimliliği artıracak, ABD menşeli ürünlerin nakliyesini ucuzlatacak" yorumumu yapıldı.

Cumhuriyetçiler öneriyi eleştirdi

Öte yandan, son 2 yılda yüzde 70'a yakın değer kaybeden petrol fiyatları yüzünden zor günler yaşayan petrol şirketleri, Obama'nın önerisine şiddetle karşı çıktı.