WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, geçen hafta silahlı bir kişinin okulda düzenlediği ve 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından olayın meydana geldiği Oregon eyaletini ziyaret etti.

Saldırı sonrasında benzer olayların sıkça yaşandığı ülkede silah satışının kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Obama, Oregon'un Roseburg kentinde saldırıda yaşamını yitiren ve yaralanan kişilerin aileleriyle buluştu. 

Obama, yaklaşık bir saat süren görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu kadar sık meydana gelen bu olayları nasıl önleyebileceğimizi görmek için ülke olarak bir araya gelmeliyiz. Ama bugün her şey aileler için" dedi.

Daha çok kırsal yerleşimin görüldüğü ABD'nin kuzeybatısındaki Oregon eyaletinde halkın önemli bir kısmı Obama'nın silahlara sınırlama getirilmesine karşı çıkıyor. Obama'nın silah satışına ilişkin kuralları sıkılaştırılması gerektiği yönündeki görüşüne karşı çıkan bir grup, ABD Başkanı'nın gelişi sırasında "Evine dön Obama", "Silahsız bölgeler ölüm bölgeleridir" ve "Silahsız bölgeleri yasakla" yazılı pankartları açarak, protestoda bulundu. 

Saldırıda yaralanan ve ölmüş gibi davrandığı için kurtulduğu açıklanan bir genç kızın babası, Amerikan medyasına yaptığı açıklamada, bu olayı politikaya alet ettiği iddiasıyla ABD Başkanı'nı suçladı ve bu hafta içinde Obama ile görüşmesi için kendisine yapılan daveti kabul etmediğini açıkladı.

Roseburg kent yönetimi ise bu tür görüşlerin kişileri bağladığını ve kent yönetimi olarak Obama'yı ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Roseburg kentindeki Umpqua Üniversitesi'nde 1 Ekim'de meydana gelen olayda, 26 yaşındaki saldırgan, 8 öğrenci ile 1 öğretmeni öldürdükten sonra intihar etmişti. Son bir günde Teksas ve Arizona eyaletlerinde de üniversite kampüslerinde meydana gelen 2 olayda 2 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD Başkanı Obama, Oregon'daki saldırının ardından kurbanlar için dua etmenin dışında bir şey yapmak gerektiğini belirterek, bu konudaki politikaların değişmesini istediğini söylemişti.