KUDÜS - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgede bıçak, taş ve silahın kullanıldığı bir şiddet dalgası bulunduğunu, bu durumun Hamas, Filistin yönetimi ve İslami Hareket'in kışkırtmalarının sonucu olduğunu savundu.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, İç Güvenlik Bakanı Gilad Ardenne ve ordu liderlerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında konuşan Netanyahu, bölgede bıçak, taş ve silahın kullanıldığı bir şiddet dalgası bulunduğunu belirterek, bunun Hamas, Filistin yönetimi ve İslami Hareket'in kışkırtmalarının sonucu olduğunu ileri sürdü.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve diğer Filistinli yöneticileri "duyguları ateşleyici" açıklamalarda bulunmakla suçlayan Netanyahu, İsrail ordusu ve polisinin her yönde çalışacağı, Kudüs ve Batı Şeria'da şehirlere gireceği, İsraillilere yönelik saldırılarda bulunan Filistinlilerin evlerini yıkacağı ve Şeyh Raid Salah liderliğindeki "1948 İslami Hareket'in" kuzey kanadına karşı önemli adımlar atacağı tehdidinde bulundu.

Savunma Bakanı Yalon da güvenlik güçlerinin, Filistinlilerin İsraillilere yönelik saldırı dalgasına kararlılık ve sorumlulukla karşılık verdiğini ve saldırı girişimlerinin çoğunun gerçekleşmeden çökertildiğini, ancak ferdi saldırılara karşı vatandaşların uyanık olmaları gerektiğini dile getirdi.

Yalon, ateşi körükleyici slogan atmaktan kaçınılması çağrısında bulundu.

Mescid-i Aksa konusunda ise Yalon, İsrail'in Aksa'daki mevcut durumu değiştirmeye çalışmadığını savundu.

İç Güvenlik Bakanı Ardenne ise Filistinlilerin, İsraillilere yönelik saldırılarına karşı tüm güçler ve güvenlik birimleri arasında tam bir işbirliği bulunduğunu aktardı.

Yahudilerin dini günleri nedeniyle İsrail yönetiminin, Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle 13 Eylül'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde gerginlik yaşanıyor. Bölgede İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla sonuçlanıyor.