YANGON 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, ülkedeki şiddet ortamı nedeniyle yerlerinden olan Müslümanlar için ciddi endişe duyduğunu belirterek, durumun "içler acısı" olduğunu söyledi.

Göreve yeni gelen Lee, özel raportör sıfatıyla ilk kez Myanmar'a giderek Rakhine (Arakan) eyaletinde yerlerinden edilmiş Müslümanların güç koşullarda yaşadığı kamplarda incelemelerde bulundu, siyasetçiler ve toplum liderleriyle bir araya geldi.

Lee, temaslarının ardından yaptığı açıklamada, uzun süren askeri yönetimin ardından 2011'de seçilmiş bir hükümetle yola devam eden ve takdire şayan gelişmeler kaydeden Myanmar'da, insan hakları durumumun endişe verici olduğuna dikkati çekti. 

Kamplarda yaşayanların temel hizmetlerden yoksun olduğunu vurgulayan Lee, tıbbı müdahaledeki yetersizliğin ölümlere neden olduğuna dair endişe verici haberler aldıklarını belirterek, "Durumun içler acısı olduğunu" söyledi.

Yasal statüleriyle ilgili sorunlar yüzünden Müslümanların sistematik olarak ayrımcılığa tabi tutulduğunu, hareket özgürlüklerinin, gıda, su, eğitim ve tıbbi yardıma erişimlerinin kısıtlandığını, evlilik ve nüfus kaydıyla ilgili sorunlarla da karşı karşıya kaldığını kaydeden Lee, hükümetin barışçı biçimde birlikte yaşamaya ilişkin uzun vadeli planının, Müslümanlar ve Budistler arasındaki ayrımın kalıcı hale gelmesiyle sonuçlanmasından endişe duyduklarını belirtti.

Lee, nefret söyleminin yasaklanmasına ilişkin bir yasa çıkarılması ve Müslüman toplumun vatandaşlık haklarını tehlikeye atacak yasal düzenlemelerden kaçınılması çağrısında bulundu.

Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor. 

Geçen yıl eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 250 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan'dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor. İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor.