VİYANA - İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, müzakerelerde çok fazla ilerleme kaydettiklerini belirterek, "Ancak bazı teknik ve metinsel sorunlar halen devam ediyor" dedi.

Zarif, nükleer müzakerelere katılmak amacıyla bulunduğu Avusturya'nın başkenti Viyana'da Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü. Görüşmeden sonra açıklama yapan Zarif, nihai anlaşmanın yakın olduğunu belirterek, "Çok fazla ilerleme kaydedildi ancak bazı teknik ve metinsel sorunlar halen devam ediyor" dedi.

Baskılar ile anlaşmanın birlikte gitmeyeceğini vurgulayan Zarif, Batılıların sürekli "bir anlaşmaya ulaşmak için siyasal kararlılık gerektiğini" ifade ettiğini ancak bu kararlılık adına harekete geçmediğini söyledi.

Batılı ülkelerin baskılarına değil, siyasal karar almalarına ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Zarif, "Bazen metnin yazımında problemler çıkıyor ki bu çoğu kez bürokraside olan İran karşıtı yaptırımların sürdürülmesi eğilimi var. Bu problemin üstesinden gelmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Zarif, akşam saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü.

Görüşmeye İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin kardeşi Hüseyin Feridun, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi, ABD Başkanı Obama'nın Ortadoğu'dan sorumlu özel danışmanı Robert Malley, ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Sherman ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilci Yardımcısı Helga Schmidt de katıldı.

Görüşme öncesinde gazetecilere açıklamaya yapan Kerry, ilerlemeleri en üst düzeye çıkarmak için çok sıkı ve özenle çalıştıklarını belirterek, "Bütün taraflar iyi niyetle ilerleme sağlayabilmek için yoğun bir gayretle çalışıyorlar ve ilerleme sağlıyoruz. Bu nedenle daha yapmamız gereken çok iş var, bazı zor sorunlar var. Çalışmaya bugün, yarın ve Cumartesi de devam edeceğiz" dedi.

Zarif ise herkesin ilerleme kaydetmek için sıkı çalıştığını vurgulayarak, "Biraz ilerleme kaydettik. Halen tartışılması ve çözülmesi gereken zor sorunlar var fakat sorunları çözmek için siyasal istek lazım. Bizde bu istek var" diye konuştu.

Müzakerelerin 7 Haziran'a kadar sürmesi beklenirken, bazı bakanların 5 Temmuz'da yeniden bir araya geleceği öğrenildi.