Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kentinin güneyinde militanlar tarafından ateşe verilen Mişrak Kükürt Tesisi, 8 gündür söndürülmeye çalışılıyor. Yanan ham kükürtün havaya saçtığı zehirli duman bölgede görev yapan askerler ile köy sakinlerini ciddi bir şekilde tehdit ediyor.

Yangın sonucu havaya yayılan zehirli gazlardan şu ana kadar 3 kişi hayatını kaybetti.

Musul'u kurtarma operasyonunun başlamasından iki gün sonra 19 Ekim'de içerisindeki 50 bin ton ham kükürt stoğunun yer aldığı tesisin DEAŞ tarafından yakılması sonucu çıkan zehirli dumanlar etraftaki siviller başta olmak üzere doğayı da tehdit etmeye devam ediyor.

Tesis, Musul'un zengin yeraltı rezervleri arasında yer alan kükürt tepelerinin hemen yanında, Kayyara-Musul ana yolu üzerinde yer alıyor.

AA muhabirine konuşan tesisin başmühendislerinden Salih Osman, 1971 yılından bu yana faaliyet gösteren tesisin ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılından sonra elektrik kesintilerinden dolayı kapısına kilit vurulduğunu söyledi.

O dönemden kalan stoktaki 50 bin ton kükürtün tesisin arka kısmında tutulduğunu belirten Osman, "DEAŞ burayı yaklaşık iki buçuk yıl boyunca elinde tuttu. Irak ordusunun buraya ilerleme kaydettiğini fark edince ateşe verdi." diye konuştu.

Yangının söndürülmesi için bölgeye büyük bir ekiple gelen Kayyara İtfaiye Müdürü Mueyyed Awid ise yangını söndürmek için 100'ün üzerindeki bir ekiple 8 gündür 24 saat yangını kontrol altına almaya çalıştıklarını anlattı.

Kükürt yangınının yüzde 80'inin kontrol altına alındığını aktaran Awid, yanan ham kükürtün söndürülmesi için önce toprak sonra suyla müdahale ettiklerini ifade etti.

Gaz maskesi olmadan yaklaşmak yasak

Yanan tesise giriş ve çıkışlar güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alınmış durumda. İtfaiye ekipleri başta olmak üzere tüm görevliler ve yangını takip eden gazetecilerin bölgeye gaz maskesiz yaklaşmasına kesinlikle izin verilmiyor.

3 kişi zehirli gazdan hayatını kaybetti

Kayyara'daki klinikte görev yapan Dr. Saddam Afif, kasaba merkezindeki ham petrol ile kükürtün yanması sonucu havaya yayılan zehirli gaz ve dumanlardan dolayı şu ana kadar 2 çocuk ile bir kadının hayatını kaybettiğini belirtti.

Etkisi Musul bölgesiyle sınırlı değil

Kayyara kasabası ve çevresinde yoğun bir beyaz duman tabakası oluşturan kükürt yangınının kuzeyde kalan Erbil, Duhok ve oradan da Türkiye'ye kadar uzanan geniş bir bölgeyi etkileyebileceği uyarısı yapılıyor. Özellikle havanın rüzgarlı olması durumunda söz konusu zehirli dumanların daha fazla alana yayılmasından endişe ediliyor.

Kükürt yangınının bulunduğu bölge, Musul'dan 50 Erbil kent merkezinden ise yaklaşık 100 kilometre mesafede yer alıyor.