KERKÜK

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi ve Musul İl Meclisi Başkan Yardımcısı Nurettin Kaplan, "Kenti DAEŞ'ten kurtarma operasyonunun" ramazan ayından sonraya bırakıldığını söyledi.

Siyasi çalışmalarını Kerkük'te sürdüren Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'u kurtarma operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Musul'da yaklaşık 2 milyon sivilin yaşadığını aktaran Kaplan, "Dolayısıyla askeri plan kurmak zor oluyor. Musul'u kurtarmaya yönelik hazırlanan operasyon planları da buna göre değiştiriliyor. Bu operasyondaki en büyük plan içerideki sivillerin nasıl kurtarılacağıdır. Dolayısıyla Musul operasyonu ramazan ayı sonrasına kaldı" dedi.

Musul'daki insanların ağır şartlar altında hayatını sürdürmeye çalıştığına dikkati çeken Kaplan, şunları kaydetti:

"Su ve elektriğin yok denecek kadar az olduğu Musul'da hayat şartları çok zor. Musulluların en büyük sorunlarından bir tanesi de yaşadıkları korku ve endişedir. Musul'dan kaçanlarla görüştüğümüzde bunların ciddi ve ağır bir psikolojik travma geçirdiklerini görüyoruz. Bu insanların tümünün artık psikolojik tedaviden geçmesi gerektiğini düşüyoruz. Şu an Musul ile Suriye'nin Rakka şehri arasında açılan yol sayesinde şehrin yiyecek, içecek ve ilaç gibi günlük ihtiyaçları karşılanıyor."

Türkmenlerin yaşadığı Musul'un Telafer ilçesindeki duruma değinen Kaplan, "DAEŞ'in kontrolündeki Telafer aynı zamanda Irak'ın en büyük ilçesidir. Eğer Telafer kurtarılamazsa Türkmenler kendi coğrafyalarını kaybedecektir. Bizler millet olarak varlık yokluk mücadelesi veriyoruz. Dolayısıyla acil bir şekilde Telafer'i kurtarma operasyonunun başlatılması gerekiyor. Kurtarma operasyonu geciktiği için o bölgedeki insani durum daha da kötüye gidiyor ve şehrin altyapısı tahrip ediliyor" diye konuştu.

Irak ordusunun çekilmesinin ardından 10 Haziran 2014'te Musul terör örgütü DAEŞ'in eline geçmişti. DAEŞ, bunun ardından Telafer ilçesine de girmiş ve binlerce Şii Türkmen bölgeyi terk etmişti. Musul ve Telafer'in kurtarılması için Irak ordusunun, "Sünni gönüllüler" ve Peşmergenin desteğiyle operasyon hazırlığı devam ediyor. ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin de savaş uçaklarıyla operasyon sırasında Irak ordu birliklerine havadan destek vermesi bekleniyor.