ERBİL

Irak'taki Haneş Aşireti'nin önde gelen isimlerinden Abdi Hammadi el-Haneş, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasının Şii milislerin kentte Sünni halkı hedef alacak olası saldırıları üzerinde caydırıcı etki yapacağını söyledi.

AA muhabirine konuşan Haneş, "Musul halkı, aşiretler de dahil toplumsal ve ulusal tüm kesimleriyle Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almasını istiyor ve bundan memnuniyet duyuyor. Çünkü Şii milisler böyle bir gücü görmeleri durumunda, Musul'daki Sünni halkı hedef alacak mezhep temelli muhtemel saldırılarını azaltacaktır." dedi.

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerde yaşanan üzücü olayların zihinlerde tazeliğini koruduğunu belirten Haneş, Musulluların tamamında "Şii milislerin olası mezhepsel saldırılarının önünde bir engel olacağı için Türk askerinin Musul operasyonuna müdahil olması" yönünde güçlü bir talep olduğunu vurguladı.

"Tikrit ve Beyci'de Sünniler öldürülmüştü"
Haneş, "Sünni halk, daha önce Enbar'ın Felluce ve Halidiyye ilçelerinde yaşananlar nedeniyle Musul'un kurtarılması operasyonunda Haşdi Şabi'nin (Şii milis gücü) yer almasından derin endişe duyuyor. Salahaddin ilinin Tikrit ve Beyci ilçelerinin kurtarılmasına yönelik operasyonlarda da bölgedeki Sünniler söz konusu milisler tarafından öldürülmüş, tutuklanmış ve malları yağmalanmıştı." diye konuştu.

Musul'daki ulusal güçlerle halk ve aşiret güçlerinin Haşdi Şabi'nin Musul operasyonunda yer almasını kesinlikle istemediğinin altını çizen Haneş, çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu Musul halkının Haşdi Şabi milislerinin kenti kurtarma operasyonuna katılması halinde katliam ve ihlaller gerçekleştirmesinden endişe ettiğini dile getirdi.

"İlk önce Kasım Süleymani'ye karşı çıksınlar"
Ankara-Bağdat hattında son dönemde yaşanan gerilimin Musul'u kurtarma operasyonunun çıkarına olmadığını kaydeden Haneş şöyle devam etti:

"Bu gerginlik uydurmadır, siyasi ve mezhepsel amaçlı olduğu da gayet açıktır. Bağdat hükümetinin de katıldığı Türkiye'ye karşı bu medya bombardımanı nedir? İlk önce Kasım Süleymani'ye (İran Devrim Muhafızları Komutanı) karşı çıksınlar. Irak hükümeti neden terör örgütü PKK'nın Sincar'a girmesine izin veriyor da terör tehdidi altındaki Müslüman ve düzenli devlet güçlerinin Musul'u ve diğer kentleri kurtarma operasyonunda yer almasına karşı çıkıyor?"

Haneş, Musul halkının hem sivil-terörist ayrımı yapılmadan gerçekleştirilecek askeri operasyonlar hem de DEAŞ teröristlerinin girişeceği katliamlardan korktuğuna dikkati çekti.

Musul halkının Arap, Türkmen, Kürt ve tüm bileşenleriyle bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine karşı olduğunu vurgulayan Haneş, bu yöndeki her türlü girişime Musulluların ellerindeki bütün imkanlarla karşı duracağını kaydetti.