TRABLUS 

Başkent Trablus'ta bir araya gelen Libyalı motosikletçiler, gerçekleştirdikleri akrobasi gösterileriyle savaştan bunalan halka farklı bir heyecan yaşatıyor.

Ülkedeki iç savaş nedeniyle ortaya çıkan güvenlik sorunu, bölgede sporla ilgilenen gençleri de etkiliyor. Ancak geçici hükümetin Trablus'ta aldığı güvenlik önlemlerini fırsat bilen Libyalı gençler, kentin sembolü haline gelen tarihi Şehitler Meydanı'nda bir araya gelerek, motosikletle akrobasi gösterileri düzenliyor.

Özellikle hafta sonlarında akşamları bir araya gelen gençler, tarihi meydanda akrobasi hareketleriyle bölge halkını bir nebze de olsa savaş ortamından uzaklaştırmaya çalışıyor.

Aralarında uluslararası yarışlarda dereceye giren sporcuların yaptığı gösteriyi izleyenler de yaşadıkları sıkıntılara rağmen bir süreliğine de olsa keyifli dakikalar yaşıyor.

Motosikletçilerden Muhammed Mutez Kuveyşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri bisiklet ve motor kullanmaya meraklı olduğunu belirterek, "Bu sporla 2005 yılından itibaren ustalaşmaya ve yarışmalara katılmaya başladım. Tamamen hobi olarak başladığım ve halen de çok severek sürdürdüğüm bu sporu, şu anda profesyonel şekilde sürdürmekten çok mutluyum" dedi.

Zamanla yerel ve ulusal yarışlara katıldığını belirten Kuveyşi, 2008 yılında Libya birinciliği, yurt dışında ise başta Fas, Tunus olmak üzere Afrika ve Körfez ülkelerinde yarışmalara katılıp dereceler elde ettiğini söyledi.

"Savaşa rağmen gençlere sporu sevdirmeye çalışıyoruz"

Libya'da devam eden savaş ortamı nedeniyle uzun süredir motorla akrobasi gösterisi düzenleyemediklerini bildiren Kuveyşi, "Şu anda Libya'da savaş şartlarına rağmen arkadaşlarımızla gençlere örnek olmak, onlara bu sporu sevdirmek için çalışıyoruz. Şehitler Meydanı yakınında açtığımız pistte eğitim veriyoruz. Bazen akşamları da buraya gelerek hünerlerimizi sergiliyoruz" diye konuştu.

Sporculardan Abdullah Lil Haccaci ise Libya’da devam eden savaş nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiklerini anlatarak, "Motorla uzun yollarda hız yapmamız gerekiyor. Özellikle savaşın bazı bölgelerde devam ediyor oluşu, o bölgelere gitmemize engel oluyor. Bu da bu sporu yapmamızı engelliyor. Ayrıca şehir dışında güvenlik risklerinin olmasından dolayı biz de başkent Trablus'un en önemli meydanında sporumuzu icra ediyoruz. Libya tarihi için önemli olan bu meydanda gösterimizi yapmak, bizi ayrıca gururlandırıyor" şeklinde konuştu.