İSTANBUL 

Moro
 İslami Kurtuluş Cephesi lideri Hacı Murat İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile Filipinler hükümeti arasında yapılan barış anlaşmasının bölgesel yansımalarını anlattı.

40 yılı aşkın süredir Moro Müslümanlarına etnik temizlik yapıldığını ve bu süreçte bin 200'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini ifade eden İbrahim, ''Barış girişimlerine daha önce de başlamıştık, fakat Filipinler hükümeti, samimi olmadığından ve taleplerimizi karşılamadığından askıya alınmıştık. Malezya'nın arabulucuğunda, 15 Ekim 2012'de yapılan anlaşma, bize kendi kendimizi yönetme hakkını verdi ve biz, artık insanların acı çekmesini istemiyoruz'' dedi.

Moro'daki Müslüman azınlık ile Filipinler hükümeti arasındaki iç çatışmanın yalnız Filipinler'in değil, tüm bölgenin sorunu olduğunu söyleyen Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri İbrahim, ''Çünkü bu sorun, tüm bölgeyi etkiliyor. Savaş nedeni ile bir çok Morolu, yasak işçi olarak Malezya'ya gidiyor. Ayrıca, savaş zamanı kontrol boşluğu olduğundan,  bölgede teröristlere meydan açıyordu, bölge ülkeleri de bundan tedirgindi. Diğer bir neden de, güvenlik konusu. Eğer savaş devam etseydi, bölge ülkelerinin güvenliğini tehdit edebilirdi'' şeklinde konuştu.