BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bombardımanların devam etmesi halinde Noel tatiline kadar Halep'in doğusunun tümüyle yok olmasından endişe ettiğini söyledi.

Mistura, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği mülakatta, Suriye yönetiminin ve Rusya'nın, aralarında Doğu Halep'in de bulunduğu bazı kentlerde hızlı bir şekilde askeri başarılar sağlayarak, kısa zamanda muhaliflerin yenildiğini açıklamak istediklerini belirterek, "Hastaneler çok ağır şekilde hasar gördü. Bombardımanlar bugüne kadar olduğu gibi sürerse Noel'e kadar Doğu Halep diye bir yerin kalmamasından endişe duyuyorum." dedi.

Suriye yönetiminin Halep'in doğusunu ele geçirmesi durumunda sivil halkın büyük bir trajedi yaşayacağını ifade eden Mistura, "Bu durumda onbinlerce sığınmacı Türkiye'ye doğru gidecektir. Ve gelecek yıllarda kırsal kesimlerde gerilla savaşları, şehirlerde de araçlarla bombalı eylemler yapılacaktır. Bu hiç kimsenin çıkarına olamaz, Rusya'nın bile. Bu nedenle, Doğu Halep konusunda bir uzlaşma sağlanması gerektiğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Böyle bir uzlaşmanın nasıl olabileceği şeklindeki soruya karşılık de Mistura, Suriye yönetiminin ve Rusya'nın Halep'in doğusunda terör örgütü El Nusra'ya karşı mücadele ettiğini açıkladığını kaydederek, "Doğu Halep'de en fazla 1000, büyük olasılıkla 500 ila 900 El Nusra üyesi var. Eğer bu kişiler bizim önerdiğimiz gibi, aileleri ve silahlarıyla birlikte İdlib'e giderse, Rusya'nın kenti bombalaması ya da Suriye yönetimi tarafından bombalanmasına izin vermesi için bir neden kalmaz." ifadesini kullandı.

ABD'nin gelecek aylarda yeni bir hükümet kurulana kadar Suriye'deki krizin çözümü konusunda fazla etkili olamayacağı şeklinde görüş belirtilmesi ve bu boşluğu kimin doldurabileceği yönünde bir soru sorulması üzerine de Mistura, ABD Başkanı Barack Obama'nın rolünün küçümsenmemesi gerektiğini, Obama'nın ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye'deki büyük insani trajediyi sonlandırma konusunda çok istekli olduklarını söyledi.

Rusya'nın, Halep'in doğusunun yıkılmasından sorumlu tutulmak istemediği şeklinde bir izlenim edindiğini de ifade eden Mistura, Suriye'nin büyük ölçüde hasar görmesinin ne bu ülkedeki yönetimin, ne de Rusya'nın çıkarına olabileceğini, çünkü yeniden imarın büyük masraflara neden olacağını, buna Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerle olan anlaşmazlıkların da ekleneceğini kaydetti.

Batılı ülkelerle Rusya arasında terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele gibi önemli ortak yanların bulunduğunu belirten Mistura, görüş ayrılığının Esed'in iktidardan uzaklaştırılması konusunda mevcut olduğunu, ülkedeki 6 yıllık yıkımdan sonra hangi şekilde olursa olsun yeni bir siyasi yönetimin oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.